Juhannuksen kunniaksi tämän viikon haasteenamme ovat taiat.

Wikipedia: Taiat

Pääartikkeli: Juhannustaika

Juhannuksena on tehty runsaasti erilaisia juhannustaikoja. Tunnetuimpia ovat erilaiset lemmentaiat. Taioilla pyrittiin takaamaan naimaonni, näkemään tuleva puoliso tai saamaan haluttu henkilö puolisoksi.Juhannustaioista monet tehtiin alasti. Naimaikäiset tytöt koettivat saada selville tulevan sulhasensa esimerkiksi kiertämällä kolmesti saunan ympäri ja kurkistamalla lakeisesta sisään tai katsomaan keskiyöllä alastomana lähteeseen. Juhannussaunassa valmistauduttiin houkuttelevammaksi kosinnan kohteeksi lukemalla loitsuja ja kylpemällä kukista tehdyllä vihdalla. Juhannuspäivä oli suotuisa enteiden katsomiselle. Silloin katsottiin säitä, satovuotta ja karjaonnea. Kaikenlaiset oudot tapahtumat olivat luonteenomaisia juhannusyölle. Aaveiden ajateltiin vaeltavan ja aarnivalkeiden palavan.

 

Sammakkoprinssi...

Kaikkien aikojen kuuluisin juhannustaika liittyy kaivoon. Uskottiin, että juhannusneito näkee oman tulevan puolisonsa jos hän katsoo kaivoon, lampeen tai lähteeseen juhannusyönä – alastomana. Kaivo tulee kiertää kolme kertaa ympäri ilman rihman kiertämää keskiyön hetkellä: kurkistaessa veteen näkee tulevan puolisonsa.

Seitsemän eri kukkaa....

Yksi kuuluisimmista juhannustaioista on laittaa seitsemän erilaista kukkaa tai yrttejä tyynyn alle juhannusyöksi. Jotkut uskovat, että on erityisen tärkeää poimia kukat tai yrtit seitsemältä eri niityltä. Erityisesti saniainen on toivottu lisä kimpussa: on myös uskottu, että saniainen kukkii vain juhannusyönä. Tällöin kukka piti kiireesti poimia, jolloin se toi poimijalleen taikavoimia. Taian myötä tuleva aviopuoliso tulee tervehtimään unessa.