Olin eu-vaalien ennakkoäänestyksen ensimmäisenä vaalipäivän lipasvahtina meidän postissamme. Aamuvuoroon tuleva lipasvahti oli seuonnut päivissä, joten olinkin puolenpäivän maissa sitten vasta ensimmäinen lipasvahti paikan päällä. Ystävällinen postivirkailija toi minulle jakkaran sekä lippaat,  sekä muun oheismateriaalin.

Mietin jo hieman ennakkoon, että minkälainen äänestystila on postissa. Ei oikeastaan ollut mikään yllätys, että lipasvahti joutuu istumaan aivan avoimen ulkooven edessä monta tuntia. Ulkona satoi vettä kaatamalla ja taisipa olla hieman ukkostakin ilmassa. Kiiruhtaessani äänestyspaikalle jo salama ja ukkosen jyrähtely meinasi säikyttää minut pahan kerran. Oli vaan vietävä tiheämpää tahtia, jalkaa toisen eteeen.

Ensimmäisen tunnin aikana oli vaan yksi äänestäjä käynyt lippaalla ja muuten tuntui, kuin ketään ei edes huomaisi oviaukon takana kyyhöttävää hahmoa. Mietin, että miten minutkin huomattaisiin. Oviaukkoon oli metallitelineisiin liimattu teipillä vaalikeräysplakaatit, mutta asiakkaita kiinnostikin vain äänestyspaikka. Lopulta kokeilin, että pitäisinkin tuota lipasta kädessäni ja se näytti tehoavan. Sitten ihmiset ehkä mielsivät minut lipasvahdiksi, eikä joksikin oppaaksi, joka neuvoo ovelta missä on äänestyspaikka.  Olisin kuitenkin toivonut, edes pientä pöytää eteeni, johon voisin laittaa lippaat. Niin on yleensä normaaleissa äänestyspaikoissa. Tosin niissäkin olen joutunut palelemaan, sillä lipasvahtitoiminta ei kai saa häiritä normaalia äänestystoimintaa.

Mietin samalla ihmisten äänesyskäyttäytymistä ja minkä ikäiset ihmiset arvostavat vaalikeräyksiä? Jotenkin tuntuu, että harva nykynuori ymmärtää vielä miksi vaaleissa kerätään rahaa. Nauratti, kun joku mies kysyi, että ei kai nämä rahat mene mihinkään humpuukkiin, kun on niin paljon sellaisia juttuka. Vakuutin, etteivät nämä kylä mene humpuukkiin, vaan näillä tuetaan vammais- ja kansanterveysjärjestöjen toimintaa. Sitten jo hänen perässään kulkeva mies totesi, ettei kuulema mene humpuukkiiin, niin hänkin sitten antaa. :)

1243463669_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tämän pienen tason edessä minulla oli istumapaikka ja siinä sivussa oli ulkosisäänkäynti. Eihän näitä lippaita tästä ketään huomannut. Olipa takapuolilihakset puutuneet, kun kolme tuntia istui hievahtamatta kovalla, epämukavalla jakkaralla, ilman pöytätukea. Muuten homma on kyllä ihan mielekästä ja samalla sai seurata postin toimintaa.

1243463636_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ennakkoäänestämässä voi käydä vielä tiistaihin asti.