Elämälle kiitos, sain siltä paljon...

Tänään tulee kuluneeksi 17 vuotta siitä, kun minulle tehtiin ensimmäinen maksansiirtoni. Tosin tämän siirtoni jälkeen tarvittiin vielä vuosien saatossa kaksi uutta elinsiirtoa, mutta nyt on kaikki hyvin. Seitsemäntoista vuotta tuntuu pitkältä ajalta. Varsinkin kun ajattelee ihmisikää ja sitä, että ilman tätä elämän lahjaa olisin menehtynyt jo tuolloin, kun lapsetkin olivat vielä kovin nuoria. Nyt olen voinut iloita viidestä ihanasta lapsenlapsestanikin ja paljon on ehtinyt vettä virrata tänä aikana, kuten kummitädilläni oli muinoin tapana sanoa.

"Elämälle kiitos, sain siltä paljon, kun sain siltä naurun, sen vierelle itkun. Niin erotan selvään onnen ja tuskan, jokaisen laulun läikkyvän pohjan, yhteisen laulun, jota itsekin laulan.

Elämälle kiitos, sain siltä paljon".


1303908.jpg

Tämä kuva on otettu maksansiirtoa edeltävältä ajalta, jolloin olin sairaalassa siirtotutkimuksissa. Iho oli keltainen, paino oli nipin napin 40 kiloa ja silmät olivat myös keltaiset ja ihokutina oli invalidisoiva. Käsissäkin voi havaita verinaarmuja, joita tuli raapiessa jatkuvasti kutiavaa ihoa, johon ei auttaneet voiteet eikä mitkään poppaskonstit. Kutina johtui sappihaposta, joka ei päässyt kulkemaan normaalisti sappitiehyeitä pitkin vaan kulki verenkiertoon ja aihetti epämiellyttävän kutinan.

Viikon päästä vietän tämän 3. maksan eli elämäni neljännen maksan synttäreitä. Ensin oli oma syntymässäni saamani maksa, joka tuhoutui odotusaikoinani saamien raskaushepatoosien jälkeen. Vuosien päästä voitiin tunnistaa diagnoosi eli Sklerosoiva kolangiitti eli sappiteiden ahtautuma, joka aihetti kroonisen kirroosin maksaan. Tuo kolmas siirto tehtiin 25.2.1995.

Lupasin taannoin eräälle blogilukijalle, että kerron tarinaani myöhempänä ajankohtana. Jotain olenkin täällä jo aiemmin kertonut, mutta tarinat ovat vähän tipottain eri katergorioissa, joten lupaan kirjoittaa hieman enemmän taustaani, sillä maksasairaudet kuuluvat suurinpiin kansantauteihimme tänä päivänä ja suinkaan kaikki eivät johdu alkoholista tai muista vastaavista päihteistä. Tämän jatkoaikatarina sopiikin tähän ajankohtaan, kun nämä siirrot ajoittuvat näin helmikuulle eli ensimmäinen ja viimeinen siirtoleikkauskeni.

Tänään  on myös odotettavissa blogiarvontaa, sillä päätin siirtää jokin aika sitten ohittamani 150 000:n kävijämäärän lahjonnan tähän ajankohtaan. Laitan arpajaiset pystyyn myöhemmin iltasella, kun ensin olen käynyt hammaslääkärillä. Meinaan viikonlopulla lähti iso pala etuhampaasta ja onneksi sain päivystysajan kaupunkiin Hammaslääketieteen laitokselle, jonne pitänee ehtiä kohta lähtemään. Illalla on vielä yhdistyksen kerhoilta poikkeuksellisesti näin maanantaina, joten enpä ehdi tällä kertaa enempää.

Helmikuussa tuli kuluneeksi 2 vuotta tämän blogini perustamisesta. Huomioin sen äsken ja päiväkin on näköjään mennyt hieman ohi eli ensimmäinen postaukseni blogiini on ollut 12.2.2006. Kiitos kaikille teille tästä huikeasta saavutuksesta blogissani eli nyt on lukemia jo 163420. Blogilistallanikin on jo 76 tilaajaa.
Ystäviäkin löytyy ystävänkirjastani 43 ja lisää mahtuu joukkoon.
Näköjään vuodatukssa ongemoi taas nämä sivupohjan kuvat, mutta älkää antako sen häiritä itseänne. Palataan iloisissa merkeissä jälleen blogiini ilemmalla.