Viikonloppuna oli Jousan markkinat. Tapasin markkinoilla paikallisen tekstiilitaiteilija Anu Pylsyn. Muistui mieleeni heinäkuinen keskiviikkopäivä, jolloin Anu oli myymässä tuotteitaan Savonlinnan Oopperajuhlilla. Tuona päivänä sattui ikäviä...tuntemattomasta syystä alkanut tulipalo tuhosi taiteilijan elämäntyön ja navettaan rakenennetun työpajan. Palossa tuhoutui hänen 18-vuotisen uransa kaikki alkuperäiset mallit ja piirustukset. Jäljelle jäi vain Savonlinnan matkalla olleet tuotteet eli pakettiauton sisältö. Tulipalossa tuhoutui myös tyttären Annan alkava työura eli mm. "zetor by Anna" tuotantoa. Ketään ei ollut tapahtumahetkellä kotosalla, kun naapuri havaitsi tulipalon ja hälytti palokunnan paikalle. Vuonna 2003 katselin tv:stä Tositarinan  "Onnellisten tähtien alla", jossa kerrottiin taiteilijan elämästä ja saavutuksista. Tuolla ohjelmalla oli nettitietojen mukaan 645 000 katsojaa ja uusintalähetyksessä seuraavana vuonna oli vielä 398 000 katsojaa. Se oli koskettava tarina. Anu on tullut hyvänpäivän tutuksi myyntitapahtumien kautta. Moneen kertaan oli tarkoitus mennä tutustumaan heidän kodin yhteydessä olevaan navetta-ateljeeseen, mutta aina kun oli tilan avointen ovien päivä, niin me olimme silloin Elinsiirtoväen Liikuntaliiton kesäkisoissa mukana. Tuosta tv-tositarinafilmistä näin miten ihana ja maalaisidyllinen tämä vanha navetta oli sisältä. Se oli rakennettu erinomaiseksi retkikohteeksi ja siellä saattoi tutustua taiteilijan tuotantoon, työpajaan ja myymällään. Nyt jäljellä on vain savupiippu ja sähkökeskuksen jäänteitä. Onnea oli siinä, että tuuli onneksi toiseen suuntaan eikä tuli tuhonnut heidän kotiaan eli päärakennusta. Joutsan seutu lehti uutisoi seuraavalla viikolla tulipalosta ja lehtikuvan ja -tietojen  mukaan palo oli valtaisa.

Internetissä luki teksti, että "Tuhkasta nousee Feeniks-lintu". Mikä minua itseäni markkinoilla kosketti, niin oli tuo tahdon voima, joka perheestä puhkui. Ne tuotteet, jotka olivat säilyneet, olivat myyntikojussa myynnissä. Iso kyltti oli kiinnitetty myyntikojun laitaan ja siinä luki: "Tuhkasta nousee uusi elämä". Tuo lause kätkee sisälleen paljon positiivisuutta ja optimistisuutta. On kaksi vaihtoehtoa: jäädä murehtimaan mennyttä tai nousta siitä ja aloittaa alusta. Perhe on päättänyt selvitä traagisesta tapahtumasta. Ei ollut ainoastaan elämän työ joka tulipalossa tuhoutui. Perheelle tunnearvoisesti tärkeät esineet tuhoutuivat myös nevetassa, sillä sinne oli rakennettu myös navettamuseo, jossa oli vanhaa suvun perintöaarretta. Itsekin olen elämässäni kokenut kovia, mutta jostain olen löytänyt sen voiman, että eteenpäin on mentävä. Tästa tapahtumasta on nyt jokseenkin kuukauden verran aikaa. Itse olen ollut hotellipalossa mukana, mutta onneksi selvisin muutaman tikin jalkavammalla. Tulipalo jättää kuitenkin mielensopukoihin muistoja. Minulla ne on savunhajussa. Nyt kun Suomeen on tullut ikäviä metsäpalohajuja naapurimaista, niin mielen sopukoissa ne tuntuvat ikäviltä muistoilta ja silloin on paras sulkea ikkuna ja olla haistelematta tuota ikävää ilmaa.

160788.jpg

optimistinen yrittäjä ja päällä kaunista omaa tuotantoa oleva t-paita

160793.jpg

Kuvateksti: "Tuhkasta nousee uusi elämä" Nämä tuotteet oli mukanani Savonlinnassa! Tässä kaikki mitä jäi itselleni myytävää - valitettavasti kaikkia kokoja ei löydy.

Näitä kankaanpainantatuotteita on syntynyt Anun käsien kautta jo monen vuoden ajan. Luonto ja maalaiselämä ovat olleet Anun tärkeitä ideanlähteitä hänen suunnittelemilleen aiheille ja kaavoille. Nyt nuo kaavat vain tuhoutuivat kaikki siinä tulipalossa. Ainoat mallit ovat säilyneissä tuotteissa, joita hän voi käyttää hyväkseen uusiin tuuliin pyrkiessään.  Anun tunnetumpana tuotemerkkinä on ollut hölkkäävä hirvi, joka onkin tuossa mainostekstin yläpuolella kuvassa. Aihe on peräisin suomalaisesta kalliomaalauksesta. Hänen tuotteissaan näkyy myös muita kalliomaalauksia. Tuotesarja on ollut laaja mm. solmioita, kylpymateriaalia, koruja ja toimistomateriaalia.

UUSIA TUULIA KOHTI:

Anu suunnittelee ateljeeta Joutsan Pynnölän koululle, joka sijaitsee Joutsasta Pertunmaalle päin mennessä tien oikealla puolella. Tähän elämänmyönteiseen taiteilijaan ja hänen ihanaan tuotantoonsa voitte tutustua hänen kotisivunsa kautta tai poiketkaa esim. lomamatkalla ohi ajaessanne tutustumassa hänen uuteen ateljeeseen kunhan toiminta saadaan pyörimään. Käväsehän vilkasemassa ja uusi osoitekin varmaan ilmestyy jossain vaiheessa sivustolle. Pynnölän koululle sitten minäkin kyllä menen käymään.

Tämän postauksen halusin kirjoittaa myötäelämisen merkiksi Anulle ja merkiksi muille, että vaikeudet vahvistavat, kunhan itse jaksaa uskoa tulevaan. Toivon Anulle ja perheelle parempaa onnea jatkossa.

160942.jpg

Anun tuotesarjasta löytyy myös vihkoja, kansioita ja koteloita tekstiilin sekä korujen lisäksi

160948.jpg

Tässä taiteilijan tuotantoa