Tänään aamusella vatsassa kierteli kaiken maailman perhosia, kun minun piti lähteä kaupunkiin, Töölön sairaalaan tapaamaan plastikkakirurgia. Juu, kyseessä ei toki ollut mikään kauneusleikkaus, vaan kyseessä oli se "carsinoma spinocellulare" eli okasolusyöpä, joka todettiin huulessani. Sitä on tutkittu jo kolmatta kuukautta. Ensimmäisen koepalavastauksen jälkeen pidettiin "tuumori meeting", jossa päättivät, ottaa vielä ekskiisiobiopsian ja lisäksi vielä vartijasolmukekartta, kasvaimen poiston yhteydessä.

Meetingistä, seuraavana päivänä, otettiin tuo ekskiisiobiopsia ja vastausta odotin runsaan viikon verran. Sitten lähete tehtiin Ihotautiklinikalta Töölön sairaalaan, jonne kuvittelin heti pääseväni (juhannuksen jälkeen) toimenpiteeseen. Juhannuksesta on nyt kulunut runsas viikko ja tälle päivälle olin saanut ajan plastikkakirurgille. Hortoilin oudokseltani sairaalan käytävillä ja huonosti informoitujen opasteiden ansiosta, odotin jonotuslapun väärälle puolelle. Oikea jonotusnumerolaite olisi sijainnut toisen käytävän laidalla, pylvään takana, joten sitten vasta, kun kyselin asaiasta, niin minut ohjattiin oikealle jonotuslappukoneelle.Onneksi ehdin ajoissa polille. Siellä herttainen naislääkäri otti minut vastaan. Tosin vastaanotolla ei paneuduttu minun tuumoriini fyysisesti, vaan todettiin ne tutkimustulokset, jotka olin jo kuullut ylilääkäriltä Ihotautiklinikalla. Sain kysellä, jos mieleeni tuli jotain kysyttävää. Sanoin, että oletin kasvaimen poiston tapahtuvan tällä käynnillä. Siihen pitää olla leikkaussali varattuna ja tämä on kiireellisyysluokka yksi eli tämän nopeampaa tapaa ei ole toimia. Kutsu leikkaukseen tulisi noin kahden - kolmen viikon päästä. Tätä kiireellisesti poistettavaa kasvainta varten, olen ollut silloin tutkimuksissa kaiken kaikkiaan noin kolme kuukautta.

1691881.jpg
okasolusyöpä

Hieman kyllä ihmettelen, että miksi eivät olis voineet laittaa silloin meetingin jälkeen siihen jonoon tai ainakin sen uuden biopsian jälkeen. Nyt olen käynyt näyttämässä tuota tuumoriani kolmella eri asiantuntijalla ja sitten pääsen vasta jonoon. Jokainen on sanonut, että se pitää pikaisesti leikata pois. Mikä on pikaisesti? Huhtikuusta heinäkuuhunko? Sitten tuo vartijasolmuketutkimus määrää sen, että joudutaanko syöpään antamaan sädehoitoa. En edes uskalla ajatella, että kuinka kauan sellaisen hoidon saamiseen tänä päivänä menee.
Jotenkin turhalta tuntui tuo tämän päivän käyntini, sillä senhän olisivat voineet päättää jo tuon koepalavastauksen jälkeen, ilman minun näkemistäni. Onkohan tässä systeemissä joku vika vai missä mättää? Ihmettelen vaan. Nyt siis vetsi oli vielä teroittamatta ja toivotaan, että se on parin - kolmen viikon päästä kunnossa ja todella tuo vartijasolmuketutkimus tehdään edellisenä päivänä tai niillä main, ennen tuota leikkausta. Enää en kaipaa yhtään ylimääräistä vastaanottoa, vaan tuumasta toimeen. Tällä lailla sitä ruuhkaa ainakin poliklinikoille saadaan.