Tämän kertainen valokuvatorstain 51. haaste on ääni

661221.jpg
kuulolaite

Itselleni tuli mieleen aiheesta todellakin ääni. Toisille tuottaa hankaluuksia kuulla tiettyjä ääniä. Itselläni on ongelma kuulemisen kanssa. Äänen kuulemiseen tarvitaan erityinen kuulokoje, joka vahvistaa tulevan äänen kuulemista. Tosin aina se ääni ei tunnu mukavalta korvassa. Silloin kun joku huutaa oikein kimeällä äänellä aivan korvan vieressä tai pitää siinä korvan luona muuten jotain ääntä. Joskus on hyvä vain laittaa tämä "varakorva" kiinni ja nauttia hiljaisuudesta. Tosin äänen kuulemiseen vaikuttaa myös toisen osapuolen puheääni ja tapa avata suuta puhuessaan. Huuliltalukutaito auttaa asiaa, mutta kaikkien ihmisten huulilta ei ole niinkään helppo lukea. Puhujan on hyvä asettautua huonokuuloisen eteen punumaan niin, että kuulija voi nähdä hänen huultensa liikkeen samalla kuin yrittää kuunnella kuuluvaa ääntä. Näin ainakin osa puheesta tulee ymmärretyksi tai asian tuttuuskin vaikuttaa ymmärtämiseen huulilta luettaessa.
Yhä useampi nuorista ja aikuisistakin käyttää mp3-soittimia, joiden kyllä pelkään itse vaikuttavan nuorten kuuloon. Ääni tulee suoraan kuuloelimeen ja myöhemmin voikin sitten olla ongelman huonokuuloisuus, myös konsertit vaurioittavat kuuloa, varsinkin jos kuuloa ei suojata.

Täytyy tähän lisätä tämä toinen äänilaite, jota käytetään korvassa kännykän sijasta. Tämä on siis bluetooth-laite. Autoissahan on tullut jo ajat sitten kielto, ettei kännykkään saa puhua ajon aikana. Tällaisen laitteen sitten mies osti itselleen synttärilahjaksi lahjarahoillaan. Hyvä varmaan siihen tarkoitukseen, ettei ajon aikana tarvitse rämplätä puhelinluurin kanssa. Tänään juuri kaupungissa eräs kuski ajoi vastaantulevien kaistalle ja jäi siihen liikennevaloihin seisomaan puhuen samalla kännykkään, kunnes huomasi olevansa väärällä kaistalla. Luuli kai kadun olevan yksisuuntainen ja kaksikaistainen. Näin voi tapahtua kohtalokkaita virheitä.

661262.jpg
bluetooth-laite

Sittenpä se vasta ikävää olisikin, kun ääniä ei enää kuulisikaan. Olen senkin kokenut aika läheltä ja tosi kurjalta tuntui. Kiva kun voi jälleen kuulla erilaisia ääniä ja yksi mitä edelleen jaksan ihmetellä on lintujen äänet, joita en ennen kuullut  (paitsi variksen tai lokkien ääniä).