Lomalla sattuu kaikenlaista ja näin siinä sitten kävi. Tosin kyse ei ole mistään kesärakkaudesta, vaan perennoistani. Mökin pihapiirissä kasvaa parissa paikkaa punaista palavaa rakkautta. Odottelin niiden kukkien puhkeamista innolla, kuten kaikkien muidenkin perennoiden ja kukkiin puhekamista.

803648.jpg

Hädin tuskin pääsivät kukat aukeamaan ja toisen puskan kukat eivät vielä siihenkään vaiheeseen, kun se epätoivottu vieras iski. Ensin tuli yksi, sitten toinen ja loppujen lopuksi niitä oli kymmeniä. Mustaa möhnää oli kukkien lehdillä ja saatoin todeta, että tuo möhnä on "vieraitteni" jättämää ulostetta. Tosin jotkut tuholaiset, kuten liljakukkokin, kätkee ulosteensa sisään toukat, jotka sitten kehittyvät kuoriasiksi. Nämä "vieraani" olivat ennen näkemättömän näköisiä matosia. Niiden kuviointi muistutti hieman viljan jyviä nurinpäin kuvattuna.

803675.jpg

Kukapa tietää onko tämä tuholainen joku perhosen toukka vai muu nilviäinen, joka tykkää tästä kyseisestä kasvisat? Huomaatko kukan lehdillä mustia mökkyjä? Niitä oli pilvin pimein ja uskon niissä olevan niitä toukan alkuja. Tuholaiset napsivat lehtiä ja sitten siirtyivät nakertamaan kukkia irti vasista.

803690.jpg

Ei  niihin auttanut mäntysuopaliuokset eivätkä muutkaan myrkyt. Pyydystäessä ne heittäytyivät maan pinnalle ja menivät sykeröön. Loppujen lopuksi päätin leikata kukkast juurista asti poikki ja poltimme kaikki jätökset. Sitten vielä parin päivän ajan tarkastelin maan pintaa, jos sinne olisi vielä joku tuholainen jäänyt norkoilemaan. Olisivathan ehkä pian siirtyneet muihin kukkasiin ja näin ollen puutarhan kaikki kukat olisivat kuolleet ennen aikojaan.

Toinen erikoinen kohtaamani mato oli Koriste-Tuijassani. Siellä näkyi kaksi tällaista valepukuista matoa.

803707.jpg

Tuo ylimmäinen oksaa muistuttava olio on se vieraileva ötökkä. Piiloutuu aika hyvin oksan väriin ja malliin, joten aika sattumaa on, että sellaisen siitä Tuijasta havaitsee. En häätänyt sitä, enkä sitä toitakaan kaverusta pois kasvistani. Ehkä ne jotain syötävää sieltä löysivät, ellei niillekin sitten maistunut tämän koristekasvini lehdet.

Kaiken karvaisia ystäviä lomalla treffaa....osa niistä on mukavia ja saavat olla, mutta kaikkea ei jaksa sietää.