83089.jpg

Kaikki kun ei maadu, kuten omenapuun vanhat oksat. Niistä voi sommitella vaikka tällaisen kaariportin kuten omalla mökkipihallamme on.

83074.jpg

Tämä  ylösalaisin käännetty juurakko toimii savilintujen kotikolona...voihan sitä näinkin kierrättää

Ihana viikonvaihde mökillä on jälleen takanapäin. Kaivoimme vatukon keskeltä pari vanhaa koiranheisipensasta pihapiirin portin eteen kukoistamaan. Ehkä niistä on enemmän silmäniloa ohikulkijoille siinä kukkiessaan. Tontin takalaidassa on ennen muinoin ollut navetta, joka on tulipalossa tuhoutunut, kuulopuheiden mukaan. Ihmisillä oli ennen (ehkä joillain nykyäänkin) tapana kaivaa maan alle kaikki kaatopaikalle joutava roina. Ikäänkuin ne sinne maatuisivat. Olen löytänyt tontilta vaikka mitä rautaromua ja muuta jäänteitä entisajoilta: vanhoja saranoita, hakasia, tynnyrin vanteita, sahateriä, pyörän vanteen, kengän rajoja ym. Nyt osui kenkieni alle jotain kovaa. Siitä sitten kaivamaan maata jalkojen alta. Kappas vain, siellä oli vanha ruostunut iso keksilaatikko, säilyketölkkiä, tynnyrin vanteita, rautalankaa, kappaleiksi kulunut emaliämpäri. Viime vuonna löysin miltei samasta kohtaa pari pohjatonta emalikattilaa. Vuosikymmenien saatossa ne ei kyllä muutu maaksi, vaan ilmestyvät jossain vaiheessa jälkipolvien ihmeteltäväksi ruosteisena rautaromuna.Toivottavasti ei sentään ole mitään argeologista kaivantoaluetta. No, taitaapa tällaisia löytöjä olla maalla vähän joka talon tuntumassa.

Jokunen syksy sitten kun haravoin pihamaata, niin pihamaalla oli iso kivi, jonka luona oli lehtien joukossa räsymaton jäänteitä. En viitsinyt sormin sitä kaivella vaan vedin haravalla. Kappas... maan alle oli myyrät näköjään vetäneet vanhan räsymaton kudetta "hissiksi". Kolosta tuli metritolkulla räsymattoa. Nauratti, että nyt meni niiltä hissi. Haravointi saalis laitettiin jätekassiin ja ihan oikealle kaatopaikalle.

Kottikärryllinen kompostia tuli saaliiksi talouskompostia tyhjentäessä. Viimevuoden ruokajätökset kompostoitiin ja niitä sitten omenapuiden ja marjapensaiden juurille sirottelemaan. Saas nähdä miten tehoaa. Käymäläjätteet saavatkin sitten maatua vielä vuoden tai pari, ennen kuin arvaa sekoitella niitä mullan joukkoon ja käyttää hyväkseen. Näin ei tule turhaa jätettä, vaan kaikki menee hyötykäyttöön.

Meillä on täällä stadissakin erilaisia roskiksia. On sekajätettä varten, biojätettä varten, pahvia varten sekä lehtiroskis. Sitä vaan ihmettelen usein, että onkohan se niin vaikeata tietää mikä on pahvia, lehtiä ja sekajätettä ja mikä biojätettä. Meidän kiinteistössä kun on näet niin ekologista porukkaan, että niillä näyttää olevan biologisesti hajoavat lenkkaritkin. Heh. Näin olen päätellyt kun olen bongannut biopytystä lenkkarit. Sitten Prisman ym. muovikasseissa heitetään bioroskikseen ruoanjätteet. Joskus vaan sitten suututtaa, että jos ei osaa kierrättään, niin paras kai silloin olisi vaan laittaa roskat sinne sekajätteiden joukkoon.

Kevät on kauneimmillaan, mutta tienvierustat kuin kaatopaikkoja. Yritetään pitää itse kukin Suomi siistinä.