Vappuaattona päätin kutsua mökkinaapureitani vappupirskeisiin. Vappuhan on oikeastaan sellainen työläisten juhla, vaikka meistä mökkiläisistä suurin osa olikin sellaisia, jotka vähän karsastavat tuota "työ"-sanaa. Ensinnä tulee tietenkin mileen, että mitäs työ täällä teette? No, juhlittiin tietenkin vappua ja hauskaa sitä kaikesta huolimatta näytti olevan.

Ihan oikeasti päätin, että tarjoan heille hieman synttärirääppiäisiä. Tein aika lailla samankaltaisia tarjoiluja, kuin omilla synttäreilläni pääsiäisen jälkeen. Pakasteesta ei löytynyt enää mansikoita, mutta lakkaa kylläkin. Se oli jäänyt unhoon, kun lapset eivät oikein tykkää lakan siemenistä ja mausta. Minusta se taas on suurta herkkua ja aika arvokastakin, joten niillä marjoilla ei joka kerta raaskita juhlia.

LAKKAKERMAKAKKU

1241475721_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kakkupohjan ohje löytyy blogistani jo aiemmin. Pohja on tehty juhlakakun ohjella ja on sienikakkutyyppinen kakkupohja eli siihen käytetään kiehuvaa vettä. Mielestäni ohje on takuuvarma, ellei paista kakkua pohjaan

Kakun kostuttamiseen käytin laimennetulla omenatuoremehua ja väleissä on kaupan lakkahilloa sekä kermaa. Kakku maistui vieraille ja tuntui olevan kaikkien suosikki.

Tein samaa broileri-pastasalaattia, jota tein omiin juhliinikin. Ohje siihen löytyy Hellapoliisin sivustolta. Se on ollut suosikkitarjoilu juhlissamme.

Lisäksi tein katkarapupiirakan sekä Fetajuusto-parsakaalipiirakan. Piimäkakkuakin oli tarjolla, sillä se on mökkinaapurimme suosikki ja koko pitkän talvan on Eki joutunut olemaan ilman piimäkakkua, joten sitä piti tehdä ihan hänen ilokseen.

MUNKKIRINKILÖITÄ

Vappukun oli, niin munkkejakin piti paistaa. Se vaan jäi aika viime tippaan, mutta kun annoin miehelle kapustimet käteen ja vähän valvoin toisella silmällä, niin munkitkin tuli paistettua ja mikä parasta, ne olivat aivan tuoreita kahvipöydässä.

1241476304_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Puolen litran taikinasta tuli iso kasa munkkeja ja loput pistin mökin pakasteeseen ja kotiin tullessa sitten jouduin ne tyhjentämään mukaani. Jätin valurautapadan mökille, sillä siinä oli tosi näppärää keitttää rypsiöljyssä noita munkkirinkilöitä. Tänään vielä otin jääkaapista muutaman munkin, lämmitin mikrossa ja pyöräytin sokerissa....nammm....hyviä olivat vieläkin.

SIMA

Vappuun kuuluu ehdottomasti myös sima.

1241476936_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mietin kaupassa kuumeisesti, mökille tullessamme, että mitä kaikkea pitää ostaa. Toki sitten unohdin kokonaan sen fariinisokerin. Vappua edeltävänä sunnuntaina piti sitten ryhtyä siman valmistukseen, mutta huomasin fariinisokerin puuttuvan. Päätimme käydä naapurikylällä kyläkaupassa, mutta se olikin vielä kiinni, kun kesäsesonkiaika ei ollut alkanut. Kauppiasrouva pesi miesporukan kanssa kaupan terassia kesäkuntoon. Jäin siihen rupattelemaan hetkeksi ja samalla harmittelin, että siman teko on fariinisokerin vuoksi estynyt. Kysyin ystävällisesti kauppiaalta, että voisiko hän myydä minulle sokeria, vaikka kauppa olikin kiinni. Ilman muuta kauppias sustui ja avasi myymälän oven ja haki pimeästä kaupasta minulle tarvitsemani sokeri, maksoin sen kaupan ovensuussa ja poistuin iloisena kaupasta. Eipä sopisi kaupungissa moinen käyttäytyminen. Turhaan sitä kaupan ikkunaa kolkuttelisi, jos kauppa on kerran kiinni. Maalla näyttää olevan vielä nykypäivänäkin toisin, ainakin pienissä maalaiskaupoissa.

Lopuksi tarvittiin vielä simapulloja. Näin alkukesästä ei kukaan ole mökillekään ehtinyt kantaa tyhjiä viinapulloja. Niinpä ajattelin, että täytyyhän maalaisilta pulloja löytyä, joten haku päälle. Ei aikakaan, kun sain 12 kauniin vihreää viskipulloa ja pesun jälkeen ne täyttyivät simalla ja muutamalla rusinalla sekä ripauksella sokeria. Simaan lorautin pakkauksen ohjeesta huolimatta, tilkan siirappia, makua antamaan.

1241477237_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sima maistuikin juhlavieraille vappuna tervetuliaisten muodossa.

VAPPUBOOLI

1241477405_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vappuvieraille valmistin vielä pienen satsin boolia.

Meloniliköriä 75 cl

Vodkaa 1 litra

Spriteä 1½ litraa

Kevyt Olo vichyä, päärynän makuista 1½ litaraa

jääpaloja

Kiiwiähedelmää viipaleina.

1241477788_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Täytyy sanoa, että oli hyvää ja ei kovin viinan makuista. Itse en juurikaan juo mitään alkoholia, mutta joskus juhlan kunniaksi voin yhden tai kaksi pientä lasillista ottaa ja se riittää.  Osa vieraista lähtikin jo ennen boolitarjoilua, mutta iltaa kohti juhlat vielä jatkuivat.

Vielä jäi seuraavaksi päiväksi paljon tarjoilua. Kalamies käväisi ohiajaessaan ja kysyin, että maistuisiko rääppäiskahvit ja katkarapupiirakkaa, joka oli edellisen päivän kova sana. Heti sain myöntävän vastauksen. Sitten vielä soitin lähinaapuriin ja kutsuin heidätkin rääppimään. Ilman vastalauseita innostuivat hekin, joten aurinkoisella terassilla joimme päiväkahvit ja pistinpä vielä kotiin viemisiäkin mukaan, jotta ei enää tarvinnut niitä kotia asti kantaa ja tokkopa olisivat enää olleet syömäkuntoisiakaan.

....Siellä kaikilla oli niin mukavaa, oi jospa oisit saanut olla mukana.