163058.jpg

Tänään vihdoin ja viimein kävin hammaslääkärillä Suun erioishoidon yksikössä. Olen jo vuosia saanut käydä hoidossa siellä. Tosin alkuunsa meinasin polttaa hihani ennen kuin sinne pääsin.
Elinsiirtoa ennen kroonisesti sairastuneille potilaille tehdään hammaslääkärin konsultaatio. Silloin tarkisteteaan suun ja hampaiston tilanne ja se, että onko suussa infektioriski eli onko siellä huonosti hoidettuja juurihoitoja tai muuta riskiä saada siirron jälkeen paha verenmyrkytys ja tai bakteeri.
Itseltäni poistettiin aikoinaan seitsemän hammasta ja osa niistä oi juurihoidettuja ja osassa liian syvät ientaskut. Jouduin temppuilemaan vaajaalla purukalustolla vuosia ja lisäksi kun minulla on vielä synnynnäienn puruvika, joka johtuu väärin kasvaneesta leukaluusta.
Lopuksi tuli ongelmia syömisen kanssa ja lisäksi lääkkeet aiheuttivat ikenien liikakasvua. Sellainen voi johtua tietyistä lääkkeistä, kuten minulla hyljinnänestolääkistyksestä sekä veranpainelääkkeistä. Ikenet alkava sairaudessa kasvaa hammasluun pääälle.
Sain odottaa vuoden verran, että saisin lähetteen erikoishoitoon, sillä silloin ei terveyskeskuksissa oikein tiedetty kenelle mitäkin hoitoa voidaan antaa ja ketä on etusijalla hoitojonossa. Odottivat kai, että liikakasvu kehittyy hoidettavaksi. Ikeniä jouduttiin leikkaamaan laserilla erikoishoitoyksikössä. Lisäksi minulle rakennettiin osaproteesit sekä neljän hampaan posliinikruunut, jotta pystyisin paremmin syömään. Lisäksi päätettiin, että tarvisten elinikäni ennalta ehkäisevää hammashoitoa.

Tänään kävin siis klinikalla: Minulla on ollut kaksi aikaa vuoden sisällä erikoishammashoitajalle. Kuukausi sitten olisi ollut ekaa kertaa tänä vuonna varattu hammaslääkärille aika, mutta kun ilmoitus tuli niin  myöhään, jotta jouduin kokouksen takia vaihtamaan aikani. Tämän päivän ajan sain sen peruutetun tilalle eli edellisestä käynnistäni oli kulunut reilu vuosi hammaslääkärillä ja hammashoitajalla puolisen vuotta sitten. Ikenien hammastaskut mitattin sekä ultraäänilaitteella poistettiin hammaskivet. Näytti tilanne olevan nin stabiili, että ehdotettiin minua omalle terveyskeskukselle ennaltaehkäisevään hoitoon. Siellä kun pystyttäisiin tuo sama hoito antamaan, kun kerran ei ole mitään akuutti hätää näillä näkymin. Jatkossa siis menen omaan hammashoitolaani hoitoon. Ei siinä mitään, jos se toimii ja hoitoa saa. Tosin huomaan pikkuhiljaa, että hoitovälejä ja hoitoa on pikkuhiljaa muutettu säästeliämpään suuntaan. Ensin kävin kolmen kuukauden välein erikoishammashoidossa. Sitten laajennettin nejään kuukauteen ja nyt puhuttiin puolesta vuodesta. Ennen kävin vain erikoishammashoidon suukirurgilla, mutta nyt lähes joka kerta enää hoitajalla. Pelkään, että hoidon taso laskee ja lakkaa ennnen pitkää tällä lailla pikkuhiljaa.
Puolen vuoden päästä siis voin saada kutsun omalta hammashoitolalta. Tuntuu vähän pelottavalta, kun kerran ei mutuenkaan aikoja sieltä näytä heruvan. Mieskin on ollut hammashoitojonossa ja kutsu tuli toisen hammashoitolan käynnille, kun omassa ei ole aikoja tarjolla.

Terveyden hoito muuttuu koko aika ja voi kohta olla katoavaa kokonaan.