Medi-Uutiset uutisoi (8.1.2008), että Helsingin yliopistossa on tarkistettu tänä vuonna väitöskirja sappikirroosin lääkehoidosta (LL Henna Rautiainen). Tutkimuksessa oli ursodeoksikoolihappoon yhdistetty budesonidi-kortisoni, ja tulokset olivat pelkkää urso-hoitoa paremmat. Ursodeoksikoodihappo on lääkenimeltään Adursal.

Maksan vajaatoimintaan johtava sappitiekirroosi yleistyy massa ja muissakin länsimaissa, mutta samaan aikaan sen ennuste paranee eli elinikä pitenee.
Tiedoksi tämä asiasta kiinnostuneille, joten käykää lukemassa PBC:tä (Primaarinen Biliaarinen kirroosi) koskeva artikkeli. Tosin myös oma perussairauteni kuuluu olennaisesti tuohon ryhmään ja se on myös sappitiekirroosi, mutta poikkeaa hieman tuosta PBC:stä. Se on PSC eli Primaari Slerosoiva kolangiitti eli sappiteiden ahtautuma, joka johtaa myös kirroosiin. Toisn siinä taudissa on suuri riski sairastua sappiteiden syöpään, jos siirtoon ei ryhdytä tarpeeksi varhaisessa vaiheessa.

Hyvä, että näistä sappitiekirrooseista saadaan lisää tutkimustietoa ja lääkehoitoja kehitellään. Näin potilaat voivat saada useita lisävuosia elämälleen.