Valokuvatorstain 52. haastesana on "jäätelökesä".

677855.jpg

Muistan kai moniakin jäätelökesiä, mutta tämä kesä tulee mieleen siitä, että nyt on sitten niin sanottu tavallinen jäätelö kielletty proteeiinin sekä kalium ja fosforirajoituksen vuoksi. Nämä jäätelöthän soveltuvat myös laktoosi- ja maitoallergisille Saan siis tästä lähtien syödä näitä kaura- ja soija-, sekä riisipohjaisia jäätelövalmisteita, joihin ei ole käytetty lainkaan maitoa. Tosin ei nämäkään hassummalle maistu, mutta kaipaan silti mansikkajäätelöä sekä rommi-rusinajäätelöä. Täytyy varmaan joskus "salaa" niitkin maistella, kun ei tavakseen ota.
Verrattakoon tässä vielä noita eroja eli tavallisessa kermajäätelössä on 100 mg kohti kaliumia (K)190mg, fosforia ( F) 120 mg ja proteiinia (Prot) 3,9 g. Soijajäädykkeissä eli Tofussa ja sen kaltaisissa tuotteissa tuo määrä on K 157mg, P 41mg ja prot. 2,5g. Kaurajäädykkeissä, kuten Oatlyssä vanilijanmakuisessa jäätelössä taas vastaavat määrät ovat K 40 mg, P 25 mg ja prot. 1,0g. Suklaajäätelössä vastaavasti on kaliumia paljon runsaammin eli 100 mg.  Tofu-Ice-nimisessä soijajäädykkeessä on kaikista vähiten vastaavia aineosia eli kaliumia 1,4mg, fosforia 5 mg ja proteiinia 0,6g. Tuotemerkkien erot johtuvat erilaisista raaka-aineista sekä resepti eli käytetty soijamäärä poikkeaa eri firmoilla. Kaikkeen vaan täytyy tottua, jotta eläminen olisi helpompaa ja oireettomampaa.

ps. Tosin ei tämä ole mikään myyntipuhe, mutta jos jollain muullakin on vastaavia ongelmia, niin siksi tätä tässä selvitin. Lisää aiheesta on saatavilla tietoa Musilin Munuaispotilaan ruokakirjasta, jota myy Munuais- ja maksaliitto ry.

677962.jpg

Edit. Tämä oli vielä pakko lisätä aiheeseen sopivana. Tämän kuvan olen ottanut noin 27 vuotta sitten. Tällaisia jäätelökesiä muistaa kaiholla.