Tänään oli taas kännykkä (lue herätyskello) soimassa, jotta saisin itseni ajoissa kammettua vuoteesta ja raahauduttua Helsingin Hammaslääketieteen laitokselle. Paikka on tullut minulle hyvinkin tutuksi monen vuoden aikana, elinsiirtojen jälkeen. Ongelma on se, että nämä hyljinnänestolääkkeet ja jotkut muutkin lääkkeet, kuten aiempi syömäni verenpainelääke, aiheuttavat ikävää ikenien liikakasvua. Tuo kasvusto sitten estää ikenien puhdistamisen ja edessä voi olla paha ientulehdus. Minulla on jouduttu operoimaan ikeniä muutamaan otteeseen eli on leikattu liikaa ientä pois, jotta hammaskaula olisi näkyvillä ja ikeiniä voisi hoitaa. Eihän se mitään kivaa tietenkään ole, mutta hoidettavissa oleva asia kuitenkin. Käyn 3-4 kk:n välein hammaskiven puhdistuksessa. Elinsiirron saaneille hammashoito ja suunterveydenhoito on äärimmäisen tärkeää, sillä suu on sellainen aikapommi, josta lähtee infektiot äkkiä liikkeelle. Lisäksi käyn määräajoin kunnallisessa hammashoidossa. Tosin emme enää ole etusijalla sinnekään pääsyssä, vaan hoitoa voi joutua jonottamaan kuukausitolkulla. Ennen oli potilasryhmät, jotka sairastivat jotain vakavaa sairautta, jonossa ykkössijalla, mutta enää ei ole näin. Toki akuuttitapauksessa pääsee kuka vain särkypäivystykseen, jos hammasta särkee. Itse joudun ottamaan antibiottitabletteja ennen hammashoitoa estämään hoidosta aiheutuvia infektioita. Silloin kun porataan, niin että verta tulee, niin se on riski saada infektio, kun on heikentynyt immuunivaste. Hammashoidon osalta olisi kyllä terveydenhuollossa vielä parantamisen varaa. Siihen minä olen tyytyväinen, että tuolla klinikalla voin käydä ja siellä saan hyvää ja asianmukaista hoitoa. Hammaslääkärini on "maailman ihanin" ja näin ollen hammaslääkäriin meno ei ole pelottavia asioita listallani. Enemmän pelottaa mennä lääkäriin, kun ei tiedä mitä koetulokset näyttävät. Se onkin edessäni perjantaina Meilahdessa. Tämän päivän puhdistuksen jälkeen saankin taas olla neljä kuukautta rauhassa ja kutsu tulee sitten joulukuulle uudestaan.

Kakarana sitä hoilotettiin, että "tiedän paikan kamalan, koulun hammasklinikan..." Enää ei taida hammasklinikat olla niin kamalis, kun ei ole niitä kauheita kiviporia ja tuolitkin ovat niin makuuasennossa, että siihenhän saattaa vaikka nukahtaa.

163058.jpg

Helsingin Hammaslääketieteen klinikkka

Hammasklinikan pihalla kasvaa valtaisa hevoskastanjapuu. Näin syksyllä siinä on paljon kastanjan alkuja. Tosin ne ovat vielä vihreitä. Myöhempään syksyllä voi sitten maasta löytää ruskeita kastanjoita. Onnistuisikohan sitä laittaa alulleen oman kastanjapuun. Se kasvaa kyllä vuosikymmenien saatossa niin korkeaksi ja paksuksi, ettei varmaan ihan parvekkeen  viereen omalle sisäpihalle kannata kokeilla.

163064.jpg

Kastanjassa on isot kämmenlehdet ja oksilla näet kastanjapähkinöitä

163066.jpg

Tästä se kehittyy, sileä ruskea hevoskastanjan pähkinä