Lastenleipuri  (Taivaanrannan tapiseeraaja) pyysi minulta opastusta tällaisten virkattujen neliöiden tekoon, jonka halusi oppia. Toivottavasti tästä sen ymmärrät.  Muistan kuinka joskus 70-luvulla tällaisia neliöitä virkkasin vauvan peittoon. Näistä tehtiin siihen aikaan myös torkkupeittoja ja ponchoja. Palasia voi käyttää myös neuleiden somistukseen, kuten helmaan ja hihan suihin tai kuten kukin itse mielii.

Työhön tarvitaan erivärisiä lankoja, vähintään kolmea eri väriä. Aloituskerroksen lanka on samaa kuin neljännen kerroksen lanka eli viimeisen kerroksen palassa. Käytä samanpaksuisia lankoja ja lankaan sopivaa virkkuukoukkua.

Edit 1: 4.11.2006, klo 23: 57
Jäipä mainitsematta, että tarvitset vielä parsinneulan palasten kiinnittämiseen.

Vinkki:
Isoäidin ruuduista voi tehdä myös ponchon, saalin, tai kaulaliinan, tossut, paidan , hameen, koristeellisia yksityiskohtia neulottuihin vaatteisiin, liivin tai laukun - listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Lyhennykset:
ketjusilmukka = kjs
kiinteä ketjusilmukka = kkjs (piilosilmukka)
puolipylväs: ½p

ISOÄIDIN RUUTU:

1. krs:

1. Luo 6 ketjusilmukkaa ja kiinnitä ne lenkiksi yhdellä kiinteällä ketjusilmukalla eli piilosilmukalla. Se tapahtuu näin: Aseta koukku ensimmäiseen ketjusilmukkaan ja kierrä lanka koukulle ja vedä kejusilmukan ja koukulla olevan silmukan läpi. Näin rengas on sulkeutunut.
247442.jpg

2. Tee pylvässilmukkaryhmä: Virkkaa 3 ketjusilmukkaa. (Nämä korvaavat ensimmäisen pylvässilmukan. Näin toimitaan kunkin kerroksen alussa eli silloin kun vaihdat langan väriä).

247444.jpg

*kierrä lanka virkkuukoukun ympäri, poimi lanka aukosta, niin että koukulla on 3 kierrosta lankaa. Ota lanka koukkuun ja vedä lanka kaikkien 3 silmukan läpi* niin että muodostuu yksi ½p. (puolipylväs).

247460.jpg

Tee vielä yksi ½p toistamalla tähtien väinen osuus. Virkkaa kaksi ketjusilmukkaa.

247461.jpg

3. Virkkaa 3 puolipylvästä ja sitten 2 ketjusilmukkaa. Toista vielä 2 kertaa niin että muodostuu pieni neliö. (Kulmissa siis on tuo kaksi ketjusilmukkaa).

4. Kiinnitä neliö 1 kiinteällä ketjusilmukalla eli piilosilmukalla.

247464.jpg

Katkaise lanka, mutta jätä sitä n. 15-20 cm päättelemiseen.

247468.jpg

2. krs:

5.
Vaihda väriä. /Mallineuleessa valkoinen).

6. Pistä koukku kulmaan (joka muodostuu ensimmäisen kerroksen ketjusilmukoista) ja vedä läpi silmukka. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa (eli ensimmäinen pylväs),

247477.jpg

2 puolipylvästä ja 2 ketjusilmukkaa, 3 puolipylvästä = 1 kulma. (ne siis tulevat siihen ketjusimukkakaareen). 

247470.jpg

Virkkaa sitten *1 ketjusilmukka, 3 puolipylvästä , 2 ketjusilmukkaa, 3 puolipylvästä* . Toista  tähtien välinen osuus niin että saat neljä nurkkaa.

247479.jpg

Päätä 1 ketjusilmukalla js sulje kerros piilosilmukalla. Katkaise lanka.

247483.jpg

3. krs:

8. Vaihda väriä ja virkkaa kuten toinen kerros. (Malliväri punainen)

9.  Aloita kulmasta ja jatka virkkaamalla 3 ketjusilmukkaan (=1, pyläs), 2 puolipylvästä,  2 ketjusilmukkaa, 3puolipylvästä, (= 1. kulma), 1 ketjusilmukka
247486.jpg

Virkkaa sitten pylvässilmukkaryhmä eli 3 puolipylvästä jokaista reikää varten  (kjs-kaari), jotka ovat muodostuneet  edellisellä kierroksella. Sivulla puolipylvässilmukkaryhmien välillä on 1 ketjusilmukka, mutta kulmiin ryhmien väliin tarvitaan aina 2 ketjusilmukkaa. (katso kuvasta kumakohtaa). Päätä siis kerros 3 viimeisen puolipylvään jälkeen aina yhdellä ketjusilmukalla ja sitten kiinnitä neliö taas 1 piilosilmukalla.

247487.jpg

4. krs:

10.
Vaihda väriä (aloitus väriin) ja virkkaa kuten toinen ja kolmas kerros.
247489.jpg

247492.jpg

247497.jpg

247500.jpg
salamavalolla kuvattu...tämä väri on luonnollisempi kuin nuo muut

11. Virkkaa haluamasi määrä tilkkuja. Voit ommella tilkkuja yhteen työn kuluessa ja tehdä tilkkuja lisää tarpeen mukaan tai voit myös kiinnittää niitä toisiinsa vasta kun olet virkannut ne kaikki.

12. Päätä kaikki langat.

13. Ompele tilkut yhteen ensin pitkiksi suikaleiksi, jotka kiinnität lopuksi toisiinsa. Ompele tilkut yhteen ensin yliluottelupistoilla molempien tilkkujen ulommaisen kerroksen läpi.

247501.jpg


Jihuu....Nyt tais vihdoin ja viimein tämä superpitkä postaus onnistua, kun kaksi ekaa kertaa hävisi puolessa välin hyperavaruuteen. Tässä iloksi muillekin, jos haluatte kokeilla.