Hallatar haastoi minut kertomaan lapsuudenmuistoistani.

Kerro jokaisen sanan kohdalla, mitä
asioita tai tunnelmia sanasta tulee mieleen.
Jos juuri siitä sanasta ei tule
mitään mieleen niin kerro jostain
siihen läheisesti liittyvästä sanasta.
Saa kertoa useampiakin asioita, jos sanasta
muistuu mieleen paljonkin tarinaa.
Lopuksi:
keksi luetteloon yksi sana lisää ja muistele
sanaan liittyviä lapsuudenmuistoja.

1. Kampa
Omasta kammastani en juurikaan muista, mutta muistan kuinka lapsena ollessani oli sellaisia pitkiä isopiikkisiä kampoja, joita leikkisästi kutsuimme täikammoiksi. Tosin niihin ei olisi yhtään täitä kyllä loukkuun jäänyt, sillä sen verran harvassa niitä piikkejä oli. Tapanamme oli laskea vaikkapa kesälomaa odotellessa koulun päätöspäiviä kammoista. Armeijassahan niitä sanottiin aamukammoiksi.

2. Lintu
Ikäni olen asunut kaupungissa, mutta kyllähän täälläkin on lintuja aina ollut. Kuitenkin muistoissani on se, kuinka isä kävi usein alleja pyytämässä ja sitten saatiin alli-paistia. Jotenkin on lapsuudesta jäänyt mieleeni punatulkut. Ehkäpä niitä oli pihapiirissä sitten siihen aikaan. Nykyään ei juurikaan punatulkkuja täällä kaupungissa bongaa.

3. Meri
Meren tuntumassa olen siis myös lapsesta asti asunut, mutta minkään laista paattia emme koskaan ole omistaneet. Meren rannalla käytiin monesti uimassa eli siellä tutussa Hietsussa, jossa vielä nykyäänkin on uimaranta. Lisäksi muistan Pihlajasaaren, Suomenlinnnan, Seurasaaren, Korkeasaaren ja Mustikkamaan, joiden ympäristö tuli kaupunkilaislapsellekin tutuiksi. Uimaan en ole silti koskaan hyvin oppinut...yksi syy voi juontaa siihen kuinka koulupojat lapsena tönäisivät Stadikan maauimalan hyppyrialtaaseen ja en edes osannut uida. Luokkatoveri pelasti minut hukkumasta.

4. Kitara
Kitarasta ei kummempia muistikuvia ole, sillä sitä en itse ole koskaan unelmoinut soittavani. Tosin kitara on tullut vasta tutummaksi nuorena tanssilavojen orkestereiden kautta. Isä kyllä osti minulle aikoinaan hanurin, jolla opettelin vain korvakuulolla soittamaan ja senkin vaihdoin joskus tarpeettomana pois.

5. Kello
Ensimmäisen rannekelloni sain joskus kouluikäisenä sedältäni. Saimme siskon kanssa lähes samanlaiset ja ne olivat vedettävät koristenumeroidut kellot. Setä oli ehkä huutanut ne jostain huutokaupasta. Välillä mietin, että mihinköhän sekin kello katosi...ehkä meni rikki ja joutui kaatopaikalle. Olisi ollut tänäpäivänä mukava muisto. Toinen kello, jonka muistan, oli isän ja äidin häälahjakello eli käkikello. Se on tänäkin päviänä vielä meillä mökin seinässä. Se kello on vuodelta 1950.

6. Oksentaminen
Ei kovin tule mieleen tilanteita lapsena, jolloin olisin niin oksentanut, jotta muistoissa olisi vieläkin. Sen vaan muistan, että sen jälkeen oli kauhena paha maku kurkussa ja piti vedellä huuhtoa se maku pois. Hieman isompana on tullut tuo tilanne monesti eteen. Nuorena muistan kuinka oksensin vertakin nielurisaleikkauksen jälkeen.

7. Mummo
Minulla oli kaksi mummoa lapsena. Äidinäiti asusti maalla ja siellä tuli käytyä ehkä kerran kesällä ja sitten kun opittiin keskenämme menemään bussilla, niin päästiin ehkä kerran vuodessa lisäksi käymään. Tämä mummo ei tullut niin tutuksi, koska emme nähneet niin usein. Isänäiti asui taas Vanttaalla ja häneen tutustuimme paremmin. Mummolla oli vain yksi etuhammas jäljellä ja se meitä ihmetytti kovasti. Lisäksi hän piti jalkaansa suorassa istuessaan. Enpä tiedä mitä jalassa oli, mutta se on jäänyt mieleeni. Myöhemmin mummo dementoitui ja kuoli sitten sairaalassa halvaantuneena. Yksi pieni posliininen kukkamaljakko on jäänyt mummosta muistoksi.  Muistan, kuinka mummo osti sen kerran nimipäivälahjaksi ja siinä oli kielohajuvedelle tuoksuva tekokielonoksa.

8. Kirja
Lapsena tuli luettua paljon kirjoja. Muistan kuinka sillon niitä lainattiin myös kirjastoista. Tulee mieleeni Tiina-sarjan kirjat, Peppi Pitkätossua, Pekka Töpöhäntää, Myyrä Matikaisen malliautoa ja Nuorten toivekirjaton kirjoja. Viisikkokirjojakin tuli muistaakseni luettua.  Nyt vanhemmiten lukeminen on jäänyt vähemmälle, kun kaihileikkausen jälkeen lasien kanssa lukeminen on vaikeampaa makuuasennossa.

9. Pipo
Mielestäni minulla ei ikinä olen ollut ns. pipopäätä. Joskus varhaismurrosiässä, kun teki mieli opetella virkkaamaan, niin tehtiin sellaisella nyppyvirkkauksella myssyjä, jotka muistuttivat vähän "vauvanmyssyjen" mallia. Nuorena ei oikein pipoja tullut edes käytettyä, kun piti olla fiini ja näyttää vaaleita pitkiä  hiuksia, jotka hulmusivat takin päällä. Silläkin ilveellä, että korvia särki ja tuuli tuntui ikävältä. Piti vaan olla näyttävän näköinen. Nyt ei enää ole niin väliä.

10. Matematiikka
Oppikoulussa matematiikka ei ollut mitenkään lempiaineistani. Johtui ehkä myös opettajasta, joka oli hieman masentava. Sainkin jossain vaiheessa algebrata ja geometriasta ehdot, enkä suorittanut niitä, joten minut oli "pakko" jättää luokalle. Jostain kumman syystä seuraavana syksynä tuplasin numeroitani tässä aiheessa puolella, joten ehkä opetus oli paljonlti opettajastakin kiinni.

11. Metsä
Kaupungin taajamassa asustaessamme oli keskuspuisto hyvin lähellä. Muistan kuinka lapsena teimme marjamatkoja metsään, poimimme mustikoita ja evääksi meillä oli näkkileipää. Näkkileipien päälle laitoimme mustikoita ja söimme eväitä kiven tai kannon nokassa istuskellen. Talvisin metsässä oli kiva hiihtää ja käydä hiihtomajalla joumassa kupillinen lämmmintä kaakaota. Metsät olivat mielekkäitä leikkipaikkojammekin.

12.Ukkonen
Lapsuudesta muistan ehkä muutman ukonilman. Muistan kuinka eno kerran tuli meille ja jäi sadetta pitämään ison kuusen alle. Vanhemmat kauhistelivat sitä, jos salama olisi kaatanut kuusen. Muistan kuinka lapsena olimme kesäsiirtolassa ja oli kova ukonilma. Kaikki keräännyimme ison puurakennnuksen portaikkoon yhteen läjään ukkosta "pakoon". Muistan kuinka kesäsiirtolan ulkooven päällä pidettiin ns. ukkoskiviä eli sellaisia valkoisia kiviä, jotka muka johdattivat ukkosta pois. Äiti kertoi monesti pallosalamasta, joka tuli heidän lapsuudessaan kotiin sähkölampun kautta ja kuinka pelkäsivät ja olivat liikkumatta paikoillaan. Salama oli hävinnyt sitten hetkeä pyörittyään lampun ympärillä. Kauheimpana muistona on itselläni eräs lapsuuden uimamatka, jolloin salama iski jalkakäytävälle parin metrin päähän. Jouduimme kävelemään vielä pari kilometriä, ennen kuin eräs ystävällinen mies otti meidän kyytiin ja toi lähemmäs kotia. Olimme aivan litimärkiä.

13. Hiukset
Lapsena minulla oli vaaleat, lyhyet hiukset. Äidillä oli tapana leikkauttaa siskon ja minun hiukset samalla mallilla ja kummallakin oli rusettinauhat päässä. Isompana kasvatin pitkät hiukset, mutta äiti onnistui tasoittamaan ne niin, että oli viisampaa mennä sen jälkeen kampaajalle leikkauttamaan ne lyhyiksi ja otattamaan elämänsä ensimmäinsen permiksen. Sen jälkeen ovat hiukseni olleet lyhyet.

14. Sisko / Veli
Minulla on kaksi siskoa ja neljä veljeä. Lapsuudesta muistan, kuinka ison perheen toiseksi vanhmimpana jouduin välillä kaitsemaan nuorimia sisariani: Tosin en aina muistanut mitä minun pitikään tehdä ja olin hommani kanssa hieman hajamielinen. En kyllä lähtenyt omille teilleni, mutta sisaret jäivät hieman "huonolle" hoidelle. Lisäksi oli totuttava siihen, että lähes kaikki oli jaettava toisten kesken ja uusia vatteitakaan ei juuri saanut, vaan oli tyytyminen siskon vanhoihin vaatteisiin.

15. Ikkuna
Asuimme lapsuudestani suuren osan kerrostalossa toisessa kerroksessa. Kerran "joku" oli jättänyt ikkunan auki ja pienempi veljeni itki jossain. Ennen kuin huomattiin, niin veli oli kurkoittanut ikkunasta ulos ja itki lumipenkassa ulkona. Onneksi ei käynyt kummemmin. Sen jälkeen oltiinkin hieman tarkempia ikkuiniden auki jättämisen suhteen. Toinen muisto oli vielä oppikuolusta, jolloin villit luokan pojat tiputtivat ikkunasta kuumalla vedellä täytettyjä silloisia maitopusseja alas. Kerran satuttiin olemaan lähes alla, kun maitopussi läjähti viidennestä kerroksesta suoraan kenkien eteen. Olisi ollut aikamoinen pakku, jos päähän olisi tippunut.

16. Kalenteri
Ehkäpä lapsena oli jonkun laisia joulukalentereita. En oikein jaksa muistaa, mutta saattoi olla ihan tavallisia kuvakalentereita, joissa oli vähän kimalletta koristeena.

17. Puuro
Muistan kuinka koulussa oli kouluruokana vain puuroa ja jotain velliä tai keittoa. Mieleeni on jäänyt herkkuina omanariisipuuro sekä luumuriisipuuro. Lisäksi oli ruispuolukkapuuroa ja vispipuuroa. Kaurapuuroa söimme tietysti, koska se oli edullista ja ravitsevaa. Mitä löysempää puuro oli, niin sitä parempaa. Mahatautiselle sitten syötettiin ns. kauralimaa.

18. (oma sana) Joulupukki
Muistan joulut, jollion oma usko joulupukkiin oli saanut jo kolauksen. Nuoremmat siskot kun olivat vielä pieniä ja isä oli pukeutunut kääntöturkiiin. neljäntuulen Lapin lakkiin, nahkatöppösiin ja jouhipartaan ja tummin silmälaseihin. Pikkusisaret yhteen ääneen säestivät, että "isi, isi, isi" Pukki siihen vastasi; että "säi, säi, säi...".


Haastan mukaan omista lapsuudenmuistoistaan kertomaan:

Satu H:n,
Tiinulin,
Anna-Reetan,
Titin,
sekä Jantan.

Lisäksi tämän voi napata muutkin lukijani, jotka innostuvat kertomaan näistä lapsuusmuistoistaan!