Eilen olin kuuntelemassa yhdistyksemme järjestämässä maksatapahtumassa mielenkiintoisia luentoja. Lääkäriluento-osuudella kuulimme tietoa erilaisista maksasairauksista. Eniten päänvaivaa näyttää tuottavan runsaasti lisääntyneet alkoholimaksasairaudet, joista lääkäri totesi, että tästä on tullut lisääntynyt naisten sairaus, 35-45-vuotiaille naisille. Alkoholimaksasairauksiin ei ole olemassa lääkehoitoa, vaan ainoastaan alkoholin lopettaminen on ainoa vaihtoehto. Lääkäri totesi, että jonkin verran on ollut kortisonista apua, mutta muuten ei lääkkeet auta tähän vaivaan.
Lisäksi rasvamaksasairaudet ovat lisääntyneet siinä määrin, että suomalaista jopa neljännekselle on kehittynyt rasvamaksa. Se on näköjään väestön keskuudessa yleisin maksasairaus.
Rasvamaksa liittyy vahvasti liikapainoisuuteen, mutta pieni osa ihmisistä voivat sairastua rasvamaksaan, ilman että heillä on riskitekijöitä elintavoissaan tai liikalihavuutta.

Munuais- ja Maksaliitto (Musili) on julkaissut rasvamaksaoppaan, jonka Heidi Träskbäck on Vaasan ammattikorkeakoulusta päättötyönään laatinut  eli  "Tietoa rasvamaksasta", joka löytyy siis pdf-tiedostona liiton sivustolta.

1562758.jpg

Paikan päällä oli kolmisen kymmentä kuuntelijaa. Liksäksi kuulimme kokemuspuheenvuoroja sekä tietoa järjestön toiminnasta. Ilokseni havaitsin, että paikan päällä oli kirjoitustulkkeja huonokuuloisia varten. Isoissa tiloissa on hieman vaikeaa huonokuuloisen saada selvää puheesta, mutta tulkkauksen avulla saatoin tarkistaa tekstistä kuulemani. Näin tuli moni asia oikein kuulluksi, joten asia tuli siis oikeimmin ymmärrettyä, kuin ilman tulkkausta. Minulle kun monesti käy niin, että sattumalta kuulen väärin. Kiitos tuosta tulkkauspalvelusta....nyt siitä oli ainakin minulle iloa. Mielestäni siitä hyötyvät kyllä muutkin, kuin huonokuuloiset. Varsinkin, jos haluaa kirjata jotain tärkeää ylös, niin hetken teksi pysyy näkyvillä.

1562782.jpg

Lisäksi oli jaossa monin verroin tietoa maksasairauksista, kuten:
(Löytyy Musilin yllä olevan linkin kautta eli "maskasairauksista")

-Rasvamaksa on maksasairauksita yleisin
-Miten paljon maksa sietää?
-Autoimmuunihepatiitti - harvinainen nuorten naisten sairaus
-PBC eli Primaari biliaarinen kirroosi (useinmiten naisilla)
-PSC eli Primaari sklerosoiva kolangiitti (tulehduksellinen sappiteisairaus)
-Hepatiitti: Riskit koskevat kaikkia
                Hepatiitti A
                Hepatiitti B
                Hepatiitti C
-Tuntematon, akuutti maksatulehdus (kiireinen maksansiirron tarve) Syy. esim. myrkyt, valkoinen kärpässieni, huumeet, joidenkin lääkkeiden yliannostus, jotkut luontaistuotteet, virustulehdus, hepatiitti tai joku tuntematon virus. Alkoholin johtuvassa maksatulehduksessa on aina taustalla myös pitkäaikaisempi alkoholin aiheuttama maksavaurio.
-Valkoisen kärpässienen aiheuttama sienimyrkytys, joka tuohoaa maksan
-Lasten maksansiirroista kolmannes, sappitieatresiaa sairastaville (synnynnäinen maksasairaus)

Lisäksi jaettiin tietoa vertaistuesta sekä sopeutumisvalmennuksesta ja liiton sekä yhdistyksen toiminnasta. Toivottavasti tietoa tarvitseville jäi jotain tietoa mukaan vietäväksi.

Edit (17.5.2008):
Oli tarve vielä lisätä seuraava varoituksen poikanen, joka löytyy asiantuntija-artkikkelista edellä olevasta linkistä:

Olemassa on paljon maksalle vaarallisia viruksia, joita ei vielä tunneta. Myös monet aineet ovat maksalle myrkyllisiä, kuten A-vitamiini yliannoksena ja jotkut luontaistuotteet. Luontaistuotteiden arviointia vaikeuttaa se, ettei niissä ole aina täydellistä tuoteselostetta. Näiden tuotteiden käytössä pitää muistaa kohtuus. Esimerkiksi jos ihminen syö monia eri tuotteita, joihin on lisätty A-vitamiinia, saattaa niistä saada haitallisen yliannoksen — vaikka vitamiini yhdessä tuotteessa oikein annosteltuna olisi turvallinen ja hyödyllinen.

Maksatilaisuudessa selvitettiin, että turvallisempia ovat sellaiset luontaistuotteet, jossa on suomalainen tuoteseloste.
Tosin itse en kyllä osta luontaistuotekaupasta mitään muuta kuin sappisaippuaa...tahrojen poistoon (siis ei mitään nautittavaa sisäisesti.).

Herbalife puhutti jokin aika sitten, Euroopan maksatutkijoiden julkaisulla, jossa Herbalifen  epäiltiin aiheuttavan vakavia maksatulehduksia. Edelleenkin luontaistuotteet luetaan elintarvikkeisiin, eikä niitä valvaota etukäteen. Kannattaa olla varovainen luontaistuotteiden ja vitamiinien käytössä ja kuunnella asiantuntijalääkäreiden ohjeita.

************

Tänään kävelin Yliopiston apteekin ohi ja katselin "sillä silmällä", mutta eipä sattunut silmiini sitä viemäämme maksapäivänjulistetta. Taisipa oma arvioni asiasta käydä toteen eli ottivat sen julisteen vain meitä viihdyttääksemme, mutta julkisesti sitä ei kyllä esiin sitten laietettu. Näköjään yhteistyötä tehdään vain valikoitujen kansanaterveysjärjestöjen kanssa, kuten diabetes, sydäsairauset ja astma ja allertia, ovat parhaiten esillä. Meidän elinsiirronsaaneiden kalliit lääkeostot ovat vain kiinnostavia, mutta me emme ole potilaina.

Tiistaina vietetään kansainvälistä maksapäivää!