Tarinamaanantai 6.aihe

VESI KORTILLAKO?

Elämä oli juuri näyttänyt pimeän puolensa ja pientä valonpilkahdusta näytti häämöttävän sairaalan pienessä huoneessa, jonne kärrättiin tehohoidosta. Elintoiminnot olivat kovalla koetuksella ja siksi munuaisten toimintaa mitattiin päivittäin erilaisilla mitatuksilla. Paljonko oli virtsaa erittynyt vuorokauden aikana? Lisäksi mitattiin vatsan ympärysmitta. Niiden mukaan sitten laskettiin paljonko voidaan antaa vettä tai muuta juotavaa seuraavien tuntien aikana. Väillä tuli tuomio, ettei saa muuta kuin kostuttaa jääpalalla huuliaan. Toisinaan sai juoda muutamassa tunnissa lasillisen vettä tai muuta nestettä. Joskus taas kävi niin, että piti juoda monta litraa nestettä muutaman tunnin aikana. Ikinä ei näyttänyt olevan hyvin. Silloin olisi ollut tosi jano, kun ei saanut suuhunsa pistää mitään nestettä. Sitten kun taas olisi pitänyt pistää, niin kaikki tökki vastaan. Makuaisti oli mennyt vahvojen lääkkeiden vuoksi ja vaikka olisi saanut toivoa mitä halusi juoda, niin silti mikään ei maistunut hyvältä. Piti ikäänkuin nenästä kiinni pitäen väkisten ahtaa mahaansa tarpeellinen määrä nestettä, joka oli sitten kirjattu tarkkaan ylös. Kerran hoitaja kysyi, että misäs haluaisin juotavaksi. Siihen minä omalla huumorillani vastasin: "Tuo vaikka tiskivettä...sama se...en minä kuitenkaan mitään maista". Tosin tiskivettä en saanut vaan mahdollisesti limsaa, mutta eihän se minun suussani sen kummemmalle maistunut.
Välillä potilaan oli vaikea ymmärtää, että juoda ei saanut. Siten tuli kinaa hoitajien kanssa ja olisi pitänyt saada lääkärin määräämään juotavaa. Se vaan oli uskottava, että tilanne oli niin. Munuaisten toimintaa mitattiin näin myös meiltä maksasairailtakin.
Mikä monesti harmitti, että piti aamusella nousta ylös sängystä kukonlaulun aikaan eli yöhoitajien tullessa kolistelemaan pissapyttyjä ja kehoittamaan pissille, jotta saisivat mitattua sen ulos tulleen nesteen. Välillä nauroinkin, että päästessäni kotilomalle saan olla rauhassa, eikä kukaan tule herättelemään pissapyttyjen kolisteluun. Nyt ei kyllä pelkkä vesi enää maistu juuri muuten kuin pakolla lääkkeitä otettaessa. Pitäisi muistaa juoda vähintään kaksi litraa päivässä nestettä.