Aiemmin kerroin Kelan palveluista ja siitä kuinka soittaessani Kelan asiantuntijanumeroon virkailija ei tiennyt mitään kuntoutusrahasta, eikä kuntoutusmatkakustannuksista. Silloin hän soitti hetken päästä takaisin ja kehoitti minua hakemaan kuntoutusrahaa Kuulokuntoutusajalta ja olisi ollut sitä mieltä, että matkakulukorvauksia ei korvata. Kuitenkin Kuulokuntoutuksen kutsukirjeessä mainittiin, että matkakuluja voi sitten hakea paikalliselta Kelalta, johon hän lisäsi että siinä tapauksessa sitten kai voin niitä hakea.

Tuota kuntoutusrhaa jäin ihmettelemään, sillä olenhan työkyvyttömyyseläkkeellä ja mietin, että miksi siten voisi saada kuntoutusrahaa, kun ei ole ansion menetystä tuolta ajalta. Hän vakuutti, että kyllä kannattaa hakea.

Niin sitten vein  kuntoutusjakson jälkeen hakemukset paikalliselle Kelalle. Olin täyttänyt myös tuon kunotutusrahahakemuksen. Oli luonnollista, että puolisolle maksettaisiin kuntoutusrahaa kyseiseltä ajalta, koska hänelle tuli ansion menetystä palkattoman loman vuoksi. Vielä sitä vastaanottajavirkailijalta kyselemään, että entä minä...voinko siis minäkin. Hän tarkisti asian koneeltaan ja sanoi, että kyllä minulle kuuluu. Näin jätin kuntoutusrahahakemukseni vieläkin ihmetellen ja jännittyneenä sitten odottelemaan päätöstä. Tänään sitten posti-Pate oli pudottanut luukusta kirjeeni, jossa oli päätös. Sitä sitten innoissani repimään auki, jotta näksin paljonkos latia sieltä Kelan kassasta on herunut. Siinä luki selvällä suomen kielellä: "Teillä on oikeus kuntoutusrahaan ajalla 6.11-10.11.2006. Kuntoutusrahaa ei jää maksettavaksi päätöksen perusteluissa mainitusta syystä. Teille ei jää maksettavaksi kuntousrahaa, koska kuntoutuksenne ei ole jatkunut omavastuuajan jälkeen yhtään arkipäivää. Eläkkeensaajan kuntoutusrahan omavastuuaika on 30 päivää kuntoutuksen alkamispäivästä."

Olihan tämä hyvä tietää, mutta ihan turhaa hakuprosessia....Kuka Kelassa on asiantuntiaja? Pitää mennä monen ihmisen kautta soitot ja käynnit ja vasta päätöksen kautta sitten saa tietää, että omavastuuaika olisi ollut 30 päivää. Luulisi sen olevan jo virkailijoidenkin nähtävissä. Enhän minä tässä mitään menettänyt, kuin turhaa aikaa ja paperisen täyttämistä. Tämä sitten muillekin tiedoksi. On se erikoista, että asiaksta pitäisi näin palvella puhelinpalvelun kautta asiaan erikoistunut henkilö. Kelan painamassa esitteessä lukee: "Soittamalla asiakaspalvelunumeroon tavoitat heti asiaan perehtyneen asiakaspalvelijan". Ehkä teorissa toimii, mutta käytännössä ei.

Vihkosen sivulta:

"Täällä pohjan tähden alla
hiipii sieluun asti halla ja
tunteet tappamalla rikki
repii sydämen...."

277929.jpg