Olin saanut potilasjärjestöltämme, Munuais- ja maksaliitolta, postitse julisteita, ensiviikolla vietettävän kansainvälisen maksapäivän tiimoilta. Tarkoitus oli jakaa esitteitä oman kotipaikan apteekkeihin, terveysasemiin sekä sairaalaan ym. mahdollisiin paikkoihin.

Lähdin liikkeelle potilastoverini kanssa Yliopiston Apteekista. Bongasimme hyllyjä järjestävän tytön, jolta kyselimme, että saisimmeko jättää kansainvälisen maksapäivaän tiimoilta julisteen apteekin seinälle. Tosin hieman enakkoluuloisesti suhtauduin koko apteekkiin, sillä kokemukseni mukaan, he eivät ole oikein myötämielisesti suhtautuneet tällaisiin potilasjärjestöjen esitteisiin. Tyttö kävi takahuonessa kysymässä ja sanoi, että ehkä voisi jonkun ottaa. Apteekissa oli parhaillaan menossa terveysmittauksia, joten mainitsin, että sopisi hyvin teemaan, sillä siellä oli tarjolla myös maksa-arvojen mittausta. Olen ehkä himan ihmeissäni, jos tulen näkemään tuon julisteen heidän seinällään, sillä en ole kyllä aiemmin nähnyt yhtäkään potilasjärjestön prosyyriä näytillä. Toki saattavat laitaa esitteen takahuoneeseen, henkilökunnan "iloksi" tai ottivat sen vain mietä mielyttääkseen. Saas nähdä....ihmettelen vaan, sillä olemmehan potilasryhmä, joka kantaa apteekkiin aika sievoisen määrän "tuohta" vuosittain, sillä lääkkeemme maksavat aika paljon ja joku yksityinen apteekkari saattaisi palvoa maata jalkojemme alla.

Hieman vitsimielessä astelimme naapuristossa olevaan Alkoon. Emme sieltä olleet hakemassa kossua, emmekä mitään muuta nautittavaa, vaan astelimme myyjän pakeille. Ihan kurillani kyselin, että voimmeko antaa heidän seinälleen "Pidä huolta maksasta - se on elintärkeä" -julisteen. Hieman ironisesti myyjä hymähti, että ei käy päinsä...eivät huoli. Meitä kyllä hymyilytti, sillä sivuseinustalla oli prosyyrejä, sekä plakatti niiden päällä, jossa luki "Terveys ja alkoholi". Mielestäni tämä olisi sopinut vallan hyvin, samaan kastiin, mutta ymmärrettävää tietenkin, että jospa jollekin asiakkaalle tulisi huono omatunto, niin sehän olisi Alkon pussista pois. Eihän asiakkaitaan kannata menettää terveydelle.

Niinpä jatkoimme matkaa ja käväisimme yksityisellä Terveystalolla, jonne ilomielin ottivat julisteemme näytille. Ystävättäreni oli hieman yllättynyt, että kävi niin helposti. Siihen minä tuumasin, että rahalla saa terveyttä. Toivottavasti sitäkin kautta tärkeä viesti menee perille.

Kolmas etappimme oli yksityinen apteekki, jonne ottivat myös ilomielin julisteemme vastaan ja kertoivat, että nyt on diabetespäivä. Uskon, että juliste löytää paikkansa tuulikaapista, jossa se oli viime vuonnakin. Pitänee ensin saada vain pomon siunaus. Yksityiset apteekit ymmärtävät paremmin yhteistyön potilas- ja kansanterveysjärjestöjen kanssa, kun Yliopiston Apteekit.

Suuntasimme matkaamme eteenpäin kaupungin tereyskeskusta kohti. Siellä olivat myös kovin myötämielisiä. Saimme laittaa julisteen seinään, sille katsomallemme paikalle. Olin iloinen, sillä viime vuonna oli hieman vaikeuksia julisteen laittamisen kanssa. Tosin silloin oli remontti terveyskeskuksessa ja nyt oli taas koko tila käytössä. Toivottavasti viesti kulkee.

Viimeinen etappimme olikin kaupungin sairaala, jonne saimme myös jättää julisteen hyvin näkyvälle paikalle. Olin oikeastaan ilonen tästä projektista, sillä kaikki ottivat julisteen, vaikka Yliopiston Apteekkia hieman vielä arvelen ja Alkon kannan kyllä ymmärtää...mutta pitiähän sekin kokeilla.

1555236.jpg
Julisteen saimme laittaa sairaalan seinään...muistuttamaan terveydestä.


Tässä vielä teidoksenne:

1555260.jpg
Pidäthän maskasta hyvää huolta....Se on elintärkeä.

Kansainvälistä maksapäivää vietetään siis 19.5.2008:

Kansainvälistä maksapäivää vietetään erilaisin tempauksin ja luennoin eripuolilla maata. Helsingissä, Munuais- ja maksaliiton uudella toimistolla on tiistaina 19.5.2008 avointen ovien päivä, jonne toivotaan ilmoittautumista. Siellä on maksapäivän teemaan sopivia luentoja, esim. "Miksi maksansiirtojen tarve kasvaa?" (professori, ylilääkäri Krister Höckerstedt, HYKS Kirurginen sairaala, elinsiirto- ja maksakirurgian klinikka) sekä  "Rasvamaksa elämäntapasairaus?" (LKT, erikoislääkäri Urpo Nieminen, HUS Sisätaudit, Gastroenterologian klinikka)

Ainakin Vaasassa on keskussairaalassa luento maksansiirroista ja lehdessä artikkeli siirron saaneesta. Muualla päin Suomessa voi olla oman laisia maksa-aiheisia tempauksia.

Munauais- ja maksaliiton sivustolta löytyy myös aiheesta tietopohjainen visailu ja rasvamaksaopas julkaistaan netissä.

Kansianvälistä maksapäivää, European Liver Patients Association, viettää päivää hepatiittiteemalla, mutta täällä koto-Suomessa vietämme maksapäivää omalla teemallamme. Meillä hepatiittivirukset eivät ole siinä määrin suuri ongelma, kuin muualla maailmassa, mutta meillä on alkoholimaksasairaudet levinneet räjähdysmäisesti ja näin on maksasairauksistakin tullut suurimpia kansantautejamme. Siksi tämä on teemana otettu meillä esiin. Toki on runsaasti muitakin maksasairauksia, jotka johtavat maksansiirtoihin ja tämä alkoholimaksasairaus ei kuulu siihen luokkaan. Niitäkin kyllä tehdään, mutta vain tietyin perustein ja se määrä on melko vähäinen.

Pitäkää elintärkeästä maksastanne hyvää huolta, muulloinkin kuin tänä teemapäivänä!

Maksako vaivaa?....muistathan tämän luennon Helsingissä, jos se on ajankohtainen:

Maksatapahtuma 15.5.2008

Tietoa maksasairauksista sekä niiden hoidosta.
Apulaisylilääkäri Perttu Arkkila.
Kokemusasiantuntija Harri Jääskeläinen
Omaisen puheenvuoro Maija Jääskeläinen
Tietoa potilasyhdistyksen toiminnasta.

15.5.2008 klo 17.30-19.30
Töölön kirjasto, Topeliuksenkatu 6, Helsinki

Vapaa pääsy. Tilaisuus sopii myös huonokuuloisille.

Järjestää:
Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMU ry
www.uumu.fi

HYVÄÄ MAKSAPÄIVÄÄ KAIKILLE!