Tänään olin koko päivän KO-ko-seminaarissa kaupungissa. Reumaliitto koordinoi "Kokemuskoulutuksesta pätevää-hanketta". Kutsu seminaariin tuli jo hyvissä ajoin ja innokkaana ilmoittauduin heti mukaan, etten jäisi langalle taas soittelemaan. Sinne oli kutsuttu yli 200 eri järjestöjen kokemuskouluttajia.
Aikoinaan kävimme ns. Polku-projektin turvin tutorkoulutuksen, joka antoi eväitä kokemuksellisen tiedonjaon välittämiseen.
Silloin tämä toiminta pelasi hyvin, mutta meillä Helsingin alueella toiminta tyssäsi projektin jälkeen kuin seinään. On harmiilista, että projektien päättyessä, loppuu myös rahat ja toiminta jää ikään kuin ilmaan roikkumaan. Tuntuu aika oudolta, ettei pääkaupungissa ole ammattikorkeakouluissa juurikaan tarjolla kokemuksellista tietoa oppilaille

Kokemuskoulutuksen tarkoituksena on antaa tuleville ammattilaiselle mahdollisuus oppia pitkäaikasisasairailta ja heidän läheisiltään, mitä on elää pitkäaikasen sairauden tai vamman kanssa sekä mitä on hoitaa pitkäaikaissairasta tai vammaista ihmistä.Kokemuskouluttaja pitää omaan sairauteensa pohjautuvia luentoja tai osallistuu muulla tavoin tulevien ammattilaisten opetukseen.

Innolla jäämme odottamaan mitä hanke poikii. Toivomme, että kokemuskouluttajia olisi runsaan vuoden päästä jo viitisen sataa ja meidän arvokasta tietoa osattaisiin käyttää hyödyksi, uusien terveydenhoitoalan ammattilaisten kouluttamisessa.

2040990.jpg

Omasta jäsenjärjestöstämme meitä oli paikan päällä tusinan verran innokkaita kokemusasiantuntijoita, joista osa oli aktiivisesti päässyt kertomaan tarinaansa, mutta me täällä pääkaupungissa mietimme miten päästä sisään toimintaan. Tilaisuudessa oli lounaan jälkeen tapahtumatoreja, joissa järjestöt esittelivät omaa toimintamalliaan. Otin muiden järejestöjen malleja mukaani ja jotain tarttis kai tehdä täällä eteläisessäkin osassa maata tuon asian parantamiseksi.

Iltapäivän luennoitsijana oli toimittaja Maarit Tastula. Oli ilo kuunnella ammattilaiselta esiintymistaidota. Jännittää se joskus näköjään myös kokenuttakin esiintyjää.

2040992.jpg

Hanke on siis kaksivuotinen ja toivotaan, että tämän hankkeen tulos olisi tällä kertaa pysyvä muutos.

2040995.jpg

Opetusministeriön pääjohtaja puheessaan näytti kyllä hieman valoa tunnelin päähän, joten odotellaan kristallinloistetta tulevaisuuteen ja käyttöä kokemuskouluttajille.