Tänään sain sitten puhelinsoiton Kirralta munuaislääkäriltä. Kuulin siis tuomion siitä biopsiasta eli koepalan otosta. Näytehän oli erittäin vaikea ottaa ja vihdoin saatiin runsas näytepala, mutta siitä valtaosa olikin arpeutunutta kudosta ja lopuista soluista, joissa ei ollut sitä arpeutumaa ei selvinnyt mitään varsinaista munuaissairautta. Näyttää siis olevan niin, että sekä käyttämäni hyljinnänestolääkkeet, että vaikeat sairausjaksoni ovat ehkä omalta osaltaan aikoinaan vaurioittaneet munuaisiani ja näin ollen on syntynyt tämä lievä/keskivaikea munuaisten vajaatoiminta. Lääkäri totesi, että tämä ei johda jatkokontrolleihin, sillä minun vointiani seurataan edelleen maksapolilla sekä gastropolilla. Kyselin, että onko aiheellista noudattaa saamiani ravitsemusohjeita ja minulle selvitettiin, että koska fosforiarvoni on kerran olleet koholla, niin se merkitsee aina munuaisten vajaatoimintaa, joten kannattaa noudattaa jonkinlaista diettiä, mutta ei sitä ole syytä tiukentaa tähänastisesta. Täytyy kai hieman noudattaa sitä, mutta luulempa ettei ole niin tiukkaa ja tarpeellista elää aivan kirjaimellisesti sitä noudattaen. Kesäaikaan tekee mieli milloin mitäkin ja ei ole kai ihan syytä olla täysin "en saa ottaa noita"-linjallakaan.
Onhan se kyllä helpottavaa, että ei ole mitää vaikeaa kroonista munuaissairautta, joka etenee pikavauhtia, mutta nämä lääkkeet vuosien saatossa toki vaikuttavat moneen asiaan ja tuovat omia haittavaikutuksia. Onhan nuo munuaiset ehkä olleet huonossa kunnossa jo tuon 12 vuotta eli viimeisestä maksansiirrostani lähtien, joten aika hitaasti tämä on tähänkin pisteeseen edennyt. Jos jotain akuuttia muutosta tulevaisuudessa sitten ilmenee, niin toki lääkärit sitten lähettävät uudelleen sinne munuaispolille. Nyt siis voin hieman helpottuneena lähteä viettämään kesälomia viikon päästä ja sairaalasta lähetetään epikriisi sitten postitse ja tänään lääkärit saavat koepalasta vielä varsinaiset kuvat ja tulokset nähtäväksi. Tämä vastaus perustui ns. pikavastaukseen, josta edellä mainittu muutos ilmeni.

695301.jpg

Tässä "loosissa" vietin osastolla pari päivää koepalan oton aikaan. Kirran isoissa osastoissa on potilaspaikat eroteltu suuressa salissa tällalailla väliverhoilla. Näillä osastoilla on sitten huonokuntoisia potilaita varten kaksi kahden hengen huonetta. Tässä salissa on lähes 20 vuodepaikkaa, mutta tunnelma voi olla hyvinkin muistorikasta, varsinkin jos joutuu viettämään aikaansa kuukausikaupalla sairaalassa. Monet muistot ovat itsellänikin salissaoloajoilta. Eräs tuttavamies aikoinaan tuumasi maatessaan tällaisella osastolla, että "on kuin makaisi Helsingin Rautatieasemalla", kun ihmisiä vilisti joka puolella. Tosin silloin se voi tuntua siltä, jos on oikein heikossa kunnossa eikä jaksa kommunikoida muiden potilaiden kanssa.