Viikonlopun mökkireissulla pääsin ihmettelemään kahta outoa kummajaista. Molemmat niistä sijaisivat mieheni lapsuudenkodin pihapiirissä. Toinen oli kuitenkin kulkeutunut sinne, jonkun kymmenen kilomertrin päässä olevasta saaresta. Ihmettelimme tovin näitä luonnon ilmiöitä ja oikkuja.

1932996.jpg

Miehen kasvatti-isän poika oli löytänyt tällaisen ihmesienen saaresta ja tälle sienelle emme tienneet nimeä. Ei sitä kyllä löytynyt kuvattunakaan meidän luoto- ja sienikirjoistammekaan. Tämän miehen vaimo löysi jostain vanhasta keittokirjasta kurttusienen kuvan ja tämä sieni sitten muistutti kovin kyseistä sieneä. Tosin itselleni tuli ensin mieleen vaalea orakas, mutta ei tämä siltäkään vaikuttanut. Ajatuksiini tuli myös sellainen vanha pesusieni, mutta niitä tuodaan ulkomailta ja ne kasvavat vedessä. Tutkin kotona googlen kautta ja täällä on enemmän tietoa kurttusienestä, joka on syötävää, mutta sitä ei kehoiteta noukkimaan, sen harvinaisuuden vuoksi. Onko tämä sittenkään sama sieni vai ihan joku muu kummajainen? Niitä oli kuulemani mukaan metsässä aikamoinen rypäys. Itse en kyllä poimisi mitään epämääräistä sientä, sillä kaikki sienethän eivät tunnetustikaan ole herkullisia ruokasieniä ja osa sienistä niin myrkyllisiä, että voi vaikka pahassa tapauksessa pilata maksan.Ei kannata kokeilla ja erehtymisiä näkyy tapahtuman vuosittain ja nyt on vielä siirtomaksoista huutava pula.

Toista kummajaista pääsimme ihmettelemään vanhaan riiheen. Siellä riihen sisällä, peränurkassa, oli tällainen jätti-iso "kerrostalo", johon oli majoittautunut satoja tai tuhansia yksilöitä ampiaisia. Lieneekö ihan tavallisia ampiaisia, mutta ainakin aika eriskummallinen tuo pesä oli. Ihme että uskaltauduin niin lähelle kuvaamaan. Aikamoinen pörinä kävi pesän ympärillä kuulemani mukaan, sillä enhän minä sellaisia ääniä kuule.

1933050.jpg

Tuo pesä on n. 80 cm:n mittainen ja leveämmästä päästä ehkä noin 40 cm. Tuli mieleen tuosta mallista maila. Upeaa arkkitehtuuria.

1933052.jpg

Aikamoinen taideteos tämä ampiaisten soluasuntola. Enpä ennen ole moista nähnytkään.

Edit:

Suurensin hieman leikattua kuvaa, jospa näkyisi paremmin:

1933487.jpg

Jäi pieni epäilys, että ovatko nämä sittenkään ampiasia, vai onko kyseessä mehiläispesä? Onko joltain päässyt karkuun kuningatarmehiläinen? Kaupunkilaisen on ehkä hieman vaikea erottaa näitä kaikenmaailman pörriäisiä toisistaan.