150764.jpg

Parvekenäkymää yläkerran yleiseltä parvekkeelta

Meitä oli Siuntiossa toistakymmentä samaa kokenutta kuntoutujaa ja läheisiä viettämässä neljän päivän kuntoutusjaksoa. Ohjelma oli mielekästä ja antoisaa. Osa porukasta oli jo entuudestaan toisilleen tuttuja, mutta uusia tuttavuuksiakin oli mukana. Tiimi oli mahtava ja meillä oli oikein hauskaa porukassa. Päivien ohjelmaan kuului tehokasta liikuntaa ja päivien päätteeksi saimme kosketusta taiji-taistelulajiin. Kuuntelimme psykologin alustusta aiheesta " Unelmat, haaveet ja visiot". Tehtävänä nimesimme listalta oman unelmamme ja pareina selkeytettiin unelmaa kysymällä toisen unelmasta kysymyksiä.

Tämä allaoleva Disneyn ajatelma on hyvä ohje unelmien toteuttamiselle.

Ensin ajattele,

toiseksi usko,

kolmanneksi uneksi

ja lopuksi uskalla.

                -Walt Disney-

Unelmien ei tarvitse olla kovin konkreettisia. Unelma voi olla esim. vapauden tunnetta, rauhan kokemusta, terveyden ylläpitämistä, iän karttumisen kanssa toimeentulemista, matkustamista, hiljaisuutta, rakkautta, iloa , jakamisen kokemusta ym. Toki voi toivoa itselleen myös maallista rikkautta, uutta autoa ja ihan mitä vaan. Tärkeää on, että uskoo unelmiensa toteutumiseen.

Tuli mieleeni omat kokemukset sairaalavuoteella, kun elämän rippeet tuntuivat katoavan. Oli uskottava johonkin parempaan. Oli luotava unelmia ja päämääriä. Joskus se oli odotus kesästä ja matkaa maalle ystävän mansikkamaasta satoa keräämään. Tosin se ei sitten onnistunutkaan, kun ystävätär sairastui vakavasti. Toinen etappi oli sitten matka Kalajoelle. Sekään ei sitten onnistunut kun itse sairastuin loman aikana ja oli palattava kotiin ja sairaalaan. Oli vaan luotava uusia unelmia ja uskottava huomiseen. Ilman näitä unelmia olisin ehkä luovuttanut monta kertaa ja antanut sijaa kuolemalle.

Päivien tärkeä osuus oli myös sosiaalihoitajalla, joka antoi monta arvokasta neuvoa kuntoutujille ja kertoi kurssilaisten mieliä askarruttavista seikoista. Fysioterapeuttikin oli kertomassa meille rentoutumisesta. Opimme muutamia kivoja juttuja miten voisi helpottaa jännittämistä eri tilanteissa. Muutaman minuutin rentoutuminen ennen esimerkiksi esitystä auttaa vapauttamaan jännitystilaa.

Saimme myös ammattiasiantuntian eli alan sairaanhoitajan kertomaan meille maksasairauksista sekä niiden hoidoista ja vastaamaan kysymyksiimme. Uimassakin tuli käytyä hyvinvointikeskuksen uimalassa. Tanssiakin oli tarjolla ravintolassa parina iltana. Vahinko vaan, että tanssittajia näytti olevan aika harvakseltaan. Olisi pitänyt olla oma tanssikavaljeeri mukana. Meillä oli kuitenkin porukassa hyvin hauskaa. Juomista tuli nauttittua...tosin vain alkoholittomia drinkkejä, mutta sehän on näissä porukoissa hyvinkin tuttua ja ei ole vaikeuksia, kun ei ole ollut koskaan sen asian kanssa ongelmaa.

150763.jpg

Lasi on lähes kolmeneljännestä vaille täysi

Ruokakin oli laitoksessa maukasta ja sitä oli moninverroin runsaammin kuin kotona olisi ollut tarjolla. Tulikin ahmittua noutopöydästä joskus hieman yli tarpeiden ja sitten tuntui kyllä ähkynä olona.

150759.jpg

Noutopöydän alkupalatarjontaa

150760.jpg

Noutopöydän pääruoka tarjontaa

150761.jpg

Noutopöydän jälkiruokatarjontaa eli suklaakiisseliä.....namm

Kävimme läpi kuntoutumispolkuakin. Maksasairauksista kuntoutuminen on hyvin yksilöllistä ja voinen sanoa, ettei kenelläkään siirron saaneella tai maksasairaalla ole täysin samanlaista kuntoutumispolkua vaikka diagoosi olisikin sama. Toiset selviävät helpommin ja toisille voi tulla enemmän  ongelmia matkaan ja sairaudesta selviäminen vaatii joskus pidemmänkin kuntoutuksen. Saatoimme kuitenkin todeta, että kaikki olemme hengissä selvinneet ja elämä kantaa.

Liitolla on alussa Maksaprojekti, jonka myötä parannetaan maksasairaiden palveluita ja Liiton jäsenhankintakampanja on meneillään. Maksasairaat kuten myös munuaissairaat ja siirron saaneet ovat kaikki tervetulleita jäseniksi ja jäsenyydellä on etua ja siten saa myös tietoa paremmin omasta sairaudestaan.