Tänään sitten koitti se hankalasti tilattava hammaslääkäriaika, joka oli iensairauksia hoitavalle hammaslääkärille. Valmistauduin iltapäivällä pikkuhiljaa lähtöä varten, ottamalla pakolliset antibiotit hoitoa varten, tulehdusten estämiseksi ja viime töikseni vielä ennen lähtöä pesaisin hampaat. Kuinkas ollakaan....jotain kovaa tuntui kielenpäässä. Luulin, että joku siemen on jäänyt hampaankoloon, mutta pikaisen tutkimuksen jälkeen se osoittautuikin hampaan palaseksi. Kauhuissani kävin hampaat läpi ja huomasin eräästä kulmahampaan ienrajasta lohjenneen ison palan. Hammaslääkäriinhän olin kyllä juuri menossa, mutta kun tämä lääkärini hoitaakin ikeniä, ei hampaita. Mietin mitä tehdä ja uskoin taas johdatukseen...kaikki varmaan selviää paikan päällä.

Näin tutun hammashoitajan, jonka luokse heti kiirehdin, sillä toimisto oli jo iltapäivällä suljettu. Onneksi tämä hoitaja olikin juuri sen hammaslääkärin työparina, joten hän saattoi jo etukäteen keskustella ongelmastani. Niin ihanasti tällä kertaa sattui, että tuo oma hammaslääkärini suostui korjaamaan hampaan, vaikka aika olikin annettu aivan muuhun tarkoitukseen.

Täytyy kyllä sanoa, että se oli harmin paikka. Paikka kun oli aivan ienrajassa ja ien hieman ärtynyt ja tulehtunutkin. Siitä vuosi heti verta, kun hammasta hieman porattiin. Lääkäri olisi halunut laittaa vanhanaikaisen amalgaamipaikan, mutta ei sekään siinä pysynyt. Hän kokeili vielä uudelleen, mutta oli liikaa vuotoa hampaasta. Sitten piti kokeilla muovipaikkaa, johon käytettiin eristyksiä ja jotain lääkeainetta, joka hyydyttää verenvuotoa. Loppujen lopuksi hampaaseen saatiin paikka. Se on sitten eri asia, pysyykö se siinä. Tosin hammas on sitten ollut hieman kipeä loppuillan. Arvatahan sen saattaa, mutta itse en pidä puudutusaineista, joten viimeiseen asti niitä vältän. Enpä siis tälläkään kertaa puudutusta ottanut, vaikka eihän se miltään mukavalta tuntunut, kun ikenen alle tungettiin jotain ienlankaa, jotta paikka pysyisi hampaassa.

Kotosalla illalla huomasin, että yhdestä yläetuhampaasta oli pienoinen pala pois. Lieneekö sekin ollut niin hauras ja jonkun laitteen kosketuksesta murtunut pieni osa hampaan kulmasta. Harmitti hiukan sekin, mutta luulen tulevani sen kanssa toimeen jonkin aikaa. Sain parin viikon päästä uuden ajan, joten enköhän siihen asti pärjää ilman ienhoitoa. Oli se vaan oikein kohtalon ivaa, että juuri tänään tuo paikka lähti, juuri kun olin hammaslääkäriin lähdössä.

Hammaslääkärin odotustilaa...