Toissa päivänä kävin apteekissa hakemassa lääkkeitä. Kalkkivalmisteet olivat päässeet tyystin loppumaan ja päällimmäisenä oli mielessä niiden hankkiminen. Muistin myös, että hyljinnänestolääkkeet olivat lopuillaan, joten samalla kertaa nekin voisin hankkia.

Vuoronumeroni ilmaantui valotaululle ja sain kutsun palveluloosiin. Siinä farmaseutti haki tietojani koneelta ja samalla selvitteli lääkkeitteni yhteisvaikutuksia apteekin eri ohjelmistojen kautta. Tämä tuntui aika erikoiselta tilanteelta, sillä aiemmin ei kukaan ole kiinnittänyt näihin asioihin huomiota. Pitkiäaikaissairaan hoitoon on monen moisia lääkkeitä ja niiden yhteensopivuutta ei välttämättä potilas itse tiedä. Puolitoista vuotta olen jo syönyt uutta hyljinnänestolääkettä,  joka vaihdettiin atsatiopriinin tilalle, munuaisongelmieni vuoksi. Tämän CellCept-valmisteen pitoisuuksia ei mitata verestä, kuten Sandimmun Neoralin pitoisuuksia, joka on myös hyljinnänestoon tarkoitettu lääke.

Apteekissa sainkin vasta kuulla, että kalkkivalmistetta ei saa käyttää yhdessä tuon CellCeptin kanssa, sillä se voi heikentää tuon hyljinnänestolääkkeen tehoa. Kappas vaan, kun kukaan ei ole sitä aiemmin minulle kertonut. Lääkkeiden otossa, väliaikaa pitäisi pitää n. neljä tuntia. Nyt pitänee siis laittaa lääkerytmitys uusiksi. Muutenkin on ikävää, jos joutuu syömään monenlaisia lääkkeitä ja jotkut lääkkeet pitää ottaa tyhjään vatsaan ja toiset taas ilman maitotuotteita tai ruoan kanssa. Siinä voikin mennä koko päivä lääkeiden ottoon tai niiden rytmitykseen.
Sattui joskus sairaalassa ollessani, että minulla oli lisäksi erinäisiä antibiotteja, jotka tuotiin aamupuuron ohessa, yhdessä muiden lääkeiden kanssa. Nautin saamani lääkkeet siinä aamupalan kera ja monen kuukauden päästä kun pääsin kotiin, niin apteekissa tähdennettiin, että kai sitten tiedät, ettei näitä antibiotteja saa ottaa maidon kera, vaan tulee ottaa niin ja niin monta tuntia ennen ateriaa tai sen jälkeen. Oho, eikös hoitajat sitä sitten tiedä vai jaoetaanko lääkkeet kaikki yhteen syssyyn, siitä huolimatta soveltuvatko ne keskenään otettaviksi tai vaikuttaako nautittu ruoka niiden imeytymiseen? Vaikeita tulehduksia hoidetaan vahvoilla lääkkeillä ja ihmetellään kun lääkkeet eivät tehoa. Syy saattaakin olla lääkeiden yhteensopivuus tai nautittu ruoka.

2041789.jpg

Onneksi sentään tällä kertaa oli innokas asiakaspalvelija-farmaseutti apteekissa ja ei pantannut tietoa, vaan kertoi kaiken mitä olisin vaan tajunnut kysyä ja lisäksi sellaista mitä en edes tajunnutkaan kysyä. Muutenhan sitä tietämättään voisi saada vakavia komplikaatioita vain sen takia, että on saanut sellaisia lääkkeitä, jotka eivät sovellu keskenään yhteen tai muuten otetaan väärin ajoitettuna. Hyljintäreaktio kolmen maksansiirron jälkeen, olisikin jo paljon vakavampi juttu.

Kannattaa kysellä aina apteekista lääkkeiden yhteisvaikutuksista ja lääkäreilläkin on mahdollisuus katsoa tietokannastaan määräämiensä lääkkeiden yhteis- ja sivuvaikutuksista. Yliopiston apteekin sivustolla on hieman tietoa noista tavanomaisista lääkkeiden yhteis- ja sivuvaikutuksista.