Lauantaina 18.10.2008 vietetään valtakunnallista elinsiirtopäivää.

Munuais- ja maksaliitto jäsenyhdistyksineen haastaa kunnallisvaaliehdokkaat allekirjoittamaan elinluovutuskortin ja lähettämään myös haasteen eteenpäin

Minä puolestani haastan lisäksi kaikki ihmiset mukaan allekirjoittamaan elinluovutuskortin, joilla ei vielä sellaista ole lompakossaan.

63413.jpg

Munuais- ja maksaliiton mukaan vuosi on ollut erityisen synkkä elinsiirtojen kannalta. Siirrettävistä elimistä on ollut huutava pula. Jokainen täysi-ikäinen voi helpottaa tilannetta ja täyttää kansalaisvelvollisuutenaan elinluovutuskortin.

 • Kansainvälistä elinsiirtopäivää vietetään lauantaina eri paikkakunnilla erilaisin tempauksin. Helsingissä Promobike-pyöräilijät jakavat elinluovutuskortteja ydinkeskustassa.
 • Viikoilla 42–43 on elinluovutuskortteja saatavilla maan suurimmissa kaupungeissa 350 jakelupisteessä muun muassa kahviloiden, ravintoloiden ja kauppakeskusten Minimoi-korttitelineissä. Luettelo jakelupisteistä löytyy netistä www.musili.fi ja www.lahjaelamalle.net

[pdf]MiniMoi jakelupisteet 2008.pdf, 23 kb,

 • Jäsenyhdistykset ympäri maata järjestävät tempauksia
Jaossa olevat elinluovutuskortit tunnistaa punaisesta Olet korvaamaton -ilmaispostikortista. Siitä irrotettava luottokortin kokoinen, muovipintainen elinluovutuskortti allekirjoitetaan ja pidetään aina lompakossa. Allekirjoittamisesta on tärkeää kertoa lähiomaisille, sillä elinten luovuttamisesta keskustellaan aina aivokuolleen vainajan omaisten kanssa. Elinluovutuskortin täyttäjiä ei Suomessa rekisteröidä eikä heistä kerätä tietoja.

Elinluovutuskortteja voi tilata soittamalla Lahja elämälle -palvelunumeroon 0800-144441. Lisäksi tilauksen voi tehdä internetissä: www.lahjaelamalle.net. Netistä saa myös lisätietoa elinluovutuksesta. Elinluovutuskortteja on jatkuvasti saatavilla apteekeissa, terveyskeskuksissa, lääkäriasemilla, huoltoasemilla sekä SPR:n Veripalvelun toimipisteissä.


Eilisessä iltalehdessä kerrottiin vuoden ikäisestä pikkupojasta, jolla on synnynnäinen sappitieateresia-sairaus. Hänen tulevaisuuden näkemys näyttää aika heikolta, sillä ilman mahdollista maksansiirtoa hän ei mahdollisesti eläisi kovinkaan montaa vuotta. Voin vain aavistaa tuon tuskan, sillä olen omakohtaisesti kokenut miltä tuntuu kuoleman kanssa kamppailu vastaavanlaisessa tilanteessa. Silloin itsestäni huolta kantoivat mieheni lisäksi alaikäiset lapseni sekä muut sukulaiset ja ystävät.  Vuosittain maksansiirron saa noin 50 suomalaista.

FAKTAA:

Suuri siirtoelinten tarve

Elinsiirto on monissa tapauksissa ainoa mahdollisuus potilaan terveyden palauttamiseksi. Ellei maksan, sydämen tai keuhkon siirtoa tehdä ajoissa sitä tarvitsevalle, potilas menehtyy. Suomessa on pulaa siirtoelimistä. Joka vuosi kymmeniä ihmisiä kuolee turhaan odottaessaan sopivaa siirrännäistä.

Elinluovuttajaksi kelpaa aiemmin terve henkilö, joka on menehtynyt äkillisesti aivovaurioon eli on aivokuollut. Ikä ei ole ongelma. Allekirjoittamalla elinluovutuskortin voit antaa suostumuksen elimiesi ja kudostesi lahjoittamiseen kuolemasi jälkeen.

Verkkokeskustelua ja infoa mm. näillä sivustoilla aiheesta:
 1. Kaksi Plus
 2. Pulmunen (Pohjois-Suomen jäsenyhdistyksen lehti)
 3. www.avustus.fi
 4. Satakunnankansa
 5. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyöyhdistys YTY ry.
 6. Sydän.fi
 7. Matkalehti
 8. Päijät-Hämeen munuais- ja maksayhdistys ry.
 9. Demari, haaste kunnallisvaaliehdokkaille
 10. ehdokas Marjatta Lustig, Joensuu
 11. ehdokas Irma Marttila, Helsinki
Toivottavasti kaikki linkit aukenevat, mussa tapauksessa kannattaa goolettaa "kansainvälinen elinsiirtopäivä 2008".

1990667.jpg

Anna lahja elämälle! Olet korvaamaton

Valoa tunnelin päässä eli lokakuun elinluovutustoiminnassa vähän valoa. :)