Enää yksi yö ja sitten päästään lomatunnelmiin. Matka mökkimaisemiin alkaa ja tiedossa on mökkivieraita ja rentoa vapaata oleilua. Jotta ei työt unehtuisi niin edessä on vielä kaikennäköistä puuhastelua, kuten se terassin viimeistely eli maalaus. Halkoliiterikin näyttää olevan aikan tyhjä hakatuista haloista, joten siinä miehelle työsarkaa. Minusta ei niihin hommiin ole. Tosin haketta käymälään ja puiden suojiksi tontin ylimääräisistä risuista ja oksista on kiva silputa välillä koleina päivinä varastoon. Eipä tarvitse sitten kaupasta ostella sellaisia hakesäkkejä. Katsotaan sitten loman jälkeen mitä kaikkea ollaan saatu aikaiseksi ja mitä on jäänyt vain muhimaan pääkoppaan. Eilen poika muistutti sellaisesta asiasta kuin Kiinteistön jätevesiselvitys. Huh, kaikkea sitä keksitäänkin ja siinä sitä pohtimista mitä meidän pitää tehdä ja pitääkö edes tehdä mitään? Ainakin pitää kirjoittaa se selvitys ym. lomakkeita....kaiken maailman karttoja ja tietoja, joista ei ymmärrä hölkäsenpöläystäkään. Onneksi ei ole kuin kantovesi ja kompostikäymälä sekä talousjätekomposti. Vesi tulee ja menee siis kun jaksaa kantaa. Ainoa viemäri joka on, niin on saunassa, josta johtuu se vesi saunan taakse rakennettuun kuoppaan, jossa on isoja kiviä tai jotain sellaista. Se on tehty joskus edellisen omistajan aikana. Täytyy kai käydä kunnantoimistossa lomalla kyselemässä ohjeita ja neuvoja, jos siellä edes heinäkuussa on ketään paikalla.

Loma alkaa Joutsan Joutopäivillä, jotka järjestetään jo 34. kerran. Olen siis tainnut olla lähes joka vuosi Joutsassa siihen aikaan. Ensimmäisiä kertoja kävimme siellä joskus 1973 eli samana vuonna kun menimme kihloihin.Ehkä ihan silloin vielä en käynyt Joutopäivillä. Ihmettelin muutama vuosi sitten  SeinäjoenTangomarkkinoilla ollessamme, että Ylistarossa majoittuessamme, että sielläkin oli Joutopäivät. Joskus sitten mökkipaikkakuntamme lehdessä pähkäiltiin sitä ja todettin, että nämä Joutasn Joutopäivät ovat ne aidot ja alkuperäiset joutopäivät. Päiviin sisältyy aina hyvin musiikkipitoista ohjelmaa. Perjantainan kohokohta taitaa nuorille olla ainakin Joutorock ja siellä mm. Hanna Pakarinen. Lisäksi on Riihidickoa ja karaokea. Meikäläinen pysyy kyllä kaukana Rock-konsertista.

711920.jpg

Markkinatori täytyy kyllä aina Joutopäivien aikaan kiertää ja lapsille onkin luvassa myös huvipuistoa ym. hauskaa.
Haloo....kaikki sinkut. Launtaina on Joutopäivillä "Sinkkutreffit", jota juontaa rakkausvalmentaja Mia Halonen. Luvassa on myös rakkausakatemiaa jne.
Tekisipä mieli mennä juhlistamaan Joutopäiviä Talomuseolle, jossa esiintyy Jorma Kääriäinen & Riku Niemi orkesereineen ja Mambakin on näkyvillä. Kaiken laista hauskaa on muutakin ohjelmassa, mutta isolla porukalla ei taida oikein raaskia mukaan, kun kaikki maksaa niin paljon. Elämä on vähän sellaista sorttia.

711922.jpg

Joutomistä kuvaava puutaide nelostien tuntumassa kehoitaa ajamaan rauhallisesti ja siinä se toivottaa myös matkalaiset tervetulleiksi Joutopäiville Löysin hauskan linkin netistä, jossa kerrotaan tuon joutomiehen taustasta, miksi siitä on tullut sellainen perinnemies kuvaamaan Joutsan joutopäviä.

Täytyy varmaan varautua kotoa lähtiessään pankkiautomaatin kautta, kun kylällä on yksi ainoa pankkiautomaatti ja viime vuonnakin rahat loppuivat siitä kyseisenä viikonloppuna. Seuraava automaatti olisi kolmenkymmenen kilometrin päässä. Kauan on pitkä matka. Tänä heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna on pienellä pakkakunnalla väkeä enemmän, kuin koskaan muulloin ja sitten kylä hiljenee kummasti. Tosin kesä-elokuussa on liikennettä kyllä normaalia enemmän, kun mökkiläiset ovat palanneet maisemiin. Muuten tämä kylä on aika "kuollutta". Monesti viikonloppuna kun lähdemme kotia kohti, niin kylällä näkyy yksi tai kaksi kulkijaa katselemassa niiden ainoiden kauppojen ikkunoita, mutta joskus ei näy yhtään ketään liikenteessä.

Joutsan Seutu-lehdestä eilen luin uutisen, jossa kolmen villisian lauma oli syönyt erään taajaman tilalta perunat ja siirtyneet sitten toiselle tilalla ja popsineet, niin siemenperunat kuin uudetkin perunat "parempiin suihin". Toisen perunapellon omistaja kertoi, että yleensä on saanut koko vuoden perunat siitä tilkustaan ja nyt sitten yhden viikonlopun aikana kolme villisikaa pistää koko sadon poskeensa. Aika turhauttavaa työtä. Lehden mukaan yleensä villisiat paljastuvat tullessaan syksyllä pelloille ruokailemaan, mutta nämä siat ovat ottaneet vähän etuaikaa. Pari kertaa olemme eläessämme nähneet villisian luonnossa. Muutama vuosi sitten ajoimme Heinolassa synttäreiltä pois, niin villisika pujahti auton ohi metsiköön. Keväällä mies havaitsi villisian menevän tonttimme rajalla metsään, kun lähdimme mökiltä. Onneksi ei ole perunoita, kun ei ole perunapeltoakaan. Marjoja kyllä löytyy ja kerran ihmettelimmekin, kun edellisenä viikonloppuna oli karviaspensas täynnä viittä vaille kypsiä marjoja ja seuraavana viikonloppuna kun piti kerätä ne, niin jäljellä oli vain yksi karviainen. Tallattu polku meni pensaan ympäri ja ihmettelinkin, että kuinka niin piikkisestä pensaasta pystyy supikoira, näätä tai metsäsika syömään kaikki marjat.

Palaan vielä blogiini ja huomisen jälkeen "Tarjuska" vaikenee neljäksi viikoksi. Koittakaa kestää!

Edit! Anteeksi taas jälleen kerran, jos täällä on niitä "kirotusvirheitä". Mä olen haka siinä hommassa, kun en malta lukea mitä olen kirjoittanut. Sormet vaan välillä osuu vääriin näppäimiin...suokaa anteeksi. Siksi sitten tulee sellaisia ylimääräisiä haamupäivityksiä.