Pariin päivään en ole jaksanut ihmeemmin päivitellä. Eilen simahdin kuntosalilta tullessani telkkarin ääreen ennen Salkkareita ja tänään kävi samalla lailla. Aamusella olin äiteen kanssa pyykkituvalla ja sitten menin tyttären ja prinsessojen kanssa shoppailemaan, sekä jatkoksi visiteeraamaan.
Huomenissa lähden Onnelaan kokemuskouluttajien Polkupäiville. Taannoin, jokunen vuosi sitten, hakivat muutamat kansanterveysjärjestöt yhdessä Polku-projektiavustusta. Tämä projetki toteutui. Sinä aikana useamman potilasjärjestön vapaaehtoisia koulutettiin kokemuskouluttajiksi eli kertomaan terveydenhoitoalan oppilaitoksiin omaa tarinaansa potilaana ja selviytymistään vakavasta sairaudesta. Niin minäkin lähdin tuohon porukkaan mukaan projektin jossain vaiheessa. Ehdin käydä joitain kertoja Stadiassa kertomassa nuorille hoitoalan opiskelijoille tarinaani sekä myös jo sairaanhoitajiksi valmistuneille jatko-opintoviikoilla oleville. Tämäkin projekti loppui aikanaan, kuten projekteilla on tapana loppua. Sitten myös toiminta täällä pääkaupunkiseudulla lopahti kuin kanan lento. Monella paikkakunnalla on vilkasta toimintaa ja opiskelijat järjestävät niissä omia tempauksiaan, joissa on tutoreita eli näitä kokemuskouluttajia mukana.
Mielestäni tuo kokemuskoulutusosuus pitäisi kuulua näiden oppilaitosten oppisuunnitelmaan, jotta valmistuvat opisekelijat saisivat ensikosketusta oikeasti moniin eri sairauksiin. Siten voisimme myös monien sairauksien kohdalla poistaa niitä vääriä ennakkoluuloja, joita ihmisillä on. Maksasairauksiinhan varmaan vieläkin liitetään monesti vain alkoholi, mutta tämä on vain murto-osalla syy ainakaan maksansiirtoihin. Suurin sairausryhmä on todellisuudessa noin keski-ikäiset naiset, jotka sairastavat kroonista maksasairautta, joka johtaa jossain vaiheessa maksakirroosiin. Lisäksi on äkillisiä maksasairauksia, jotka tuhoavat maksan muutamassa päivässä tai viikossa. Oma ryhmänsä on vielä pienet lapset, joilla on synnynnäinen maksasairaus joka ei johdu vanhempien alkoholin käytöstä vaan synnynnäisestä sappitiesairaudesta tai aineenvaihduntasairaudesta. Omalla kertomuksellani voin vaikuttaa siihen, miten muita samaa sairautta sairastaneita kohdellaan ja heidän sairautensa tunnistetaan. Voin  myös olla esimerkkinä siinä mielessä, että vaikeista sairauksista huolimatta elämässä selviää eteenpäin hengissä ja sen, että elinsiirto kannattaa.

Huomenissa siis Onnelaan Tuusulaan. Siellä tuon virallisen koulutusohjelman lisäksi on käynti Ainolassa sekä lauantaina polkurastit Aleksis Kiven mökillä...mitä se sitten sisällään pitääkään. Kiva on lähteä taas reissuun ja tavata tuttuja. Munuais- ja maksaliitto järjestää vuosittain meille vapaaehtoisille kokemuskouluttajille (ent. tutoreille) koulutuspäivät. Lauantaina päivät päättyvät ja sitten taas suunta kotia  kohti.

Sunnuntaina sitten iloisella mielellä blogituttuja tapaamaan kässäkerhoon, jossa valmistamme lasihelmistä koruja....onpas jännittävää.

227091.jpg