Tällä viikolla haasteena on Jotta en unohtaisi.

Aihetta oli ehdottanut SusuPetal.

Jouluisiin traditioihin kuuluu ehdottomasti myös hautausmailla käynti. Edesmenneiden rakkaitten ja läheisten, sekä muiden sukulaisten haudoilla käydään illan päätteeksi viemässä kynttilä ja tovi hiljaisuudessa muistellaan heitä ja yhteisiä aikoja. Toki ei soivi jättää käyntejä vain jouluun, vaan tulee haudoilla käytyä muulloinkin, mutta jouluna vielä useamman läheisen haudalla. Tämä on mielestäni ihana tapa, jotta emme heitä unohtaisi. Jouluna varsinkin, kun tuntuu siltä, että kaikenlainen kaupallinen hössötys on vienyt joululta sen rauhaa ja rakkautta tuovan merkityksen.

Nyt on viime vuosina käyty myös hyvän ystävän haudalla, joka kuoli muutama vuosi sitten vaikeaan sairauteen. Uurnalehdossa on iso risti, johon ihmiset jättävät jouluna paljon kynttilöitä muualla kuolleiden muistoksi. Toki siellä on toinenkin paikka johon voi jättää. Jouluna moni varmaan kaipaa edesmenneitä läheisiään todella paljon. Monesti jouluna sytytän jonkun tuntemattoman haudalla sammuneen kynttilän, että edes valo oisi.

Veisinpä kynttilän mielusti myös tuntemattoman haudalle, joka on joskus eläessään täyttänyt elinluovutuskortin, jotta minulla olisi mahdollista jatkaa tätä maallista elämääni. Sitä ei sovi unohtaa.