806037.jpg

Kesälomalla tuli noukittua yhteensä 25 litraa mustikoita. Tosin mies niistä noukki suurimman osan. Itse rämmin omaa tahtia sitten perässä, kun jalat eivät kanna pitkien matkojen päähän maastossa.

Mustikoista ja ahomansioista tein vakio muropiirakan, jota tarjottiin naapureillekin jäätelön kera. Ahomansikat antoivat oman raikkaan makunsa piirakkaan.

806048.jpg

Loman aikana piti tehdä vielä tuoreista mustikoista perinteinen pullapohjainen mustikkapiirakka. Harmi, että sitä maitoa pitää välttää. Mikä sen parempaa kuin lämmin mustikkapiirakka ja lasi kylmää maitoa palan painikkeena. Piirakka kyllä hupeni ilman sitä maitolasillistakin. Kahvin kanssa maistui naapureille, niin kuin itsellenikin. Parin päivän päästä piirakasta ei ollut kuin muisto jäljellä.

806056.jpg

Samalla kun tekee pullapohjaista mustikkapiirakkaa, niin tulee tehtyä sen verran isompi taikina, että voi pari pellillistä korvapuusteja pyöräyttää samalla. Mökillä onkin hyvä pistää pullat suoraan pakkaseen ja ottaa tarvittaessa päiväkahvin kaveriksi. Ei niitä pullia enää kohtiin lähtiessä ollutkaan jäljellä pakastimessa.

806065.jpg

Kesäloman päättäjäisiksi kutsuin vakioporukan eli kolmet läheisimmät naapurit loman lopettajaiskahville. Metsästä olin edellisenä päivänä bongannut (harvinaista, että mä löydän mitään) kanttarelleja. Niistä päätin kokeilla kanttarellipiirakkaa. En ollut aiemmin tehnytkään sellaista, mutta hieman oman pään mukaan ja avituksella sain piirakan valmiiksi. Tein peruspiirakkapohjaan sen ja paistoin kanttarellit sipulin kera, lisäsin ne taikinapohjan päälle. Tein kananmuna-ruokakerma seoksen, jonka maustoin suolalla ja hieman pippuria. Ladoin sienien päälle hieman tomaattia ja lisäsin juustoraastetta päälle ja kaadoin tuon kananmuna-ruokakermaseoksen siihen. Olisihan voinut laittaa joukkoon vielä paprikapalasiakin, mutta en muistanut sitä. Piirakka oli mielestäni ihan herkullista ja vieraat kehuivat sen kuohkeutta.
Tein perinteisen muropohjaisen mustikkapiirakan, mutta tällä kertaa siihen meni joukkoon hieman metsävadelmia, joita onnistuin saamaan muutaman kourallisen makua antamaan.

Piimäkakku on vakiomme loman aikana. Se on naapurin Ekin supersuosikki ja tänä vuonna en ollut tehnyt yhtään piimäkakkua, joten asia piti korjata viimeisenä varsinaisena mökillä olo päivänä. Niinpä paistoi vielä suosikkikakun pöydän antimiin.

Lettujakin tuli paistettua loman aikana lapsenlapsille. Ne maistuivat mökillä hyvin jäätelön ja mansikoiden sekä mansikkahillon kanssa. Kesäisin olisi mukava paistaa muurinpohjalettuja, mutta tänä vuonna ilmat eivät olleet kovin suotuisat ulkona sellaiselle touhulle.
Lomalla tulee kyllä ehdottomasti puputettua enemmän kuin normaalisti kaikkia herkkuja. Aina pitää olla kahvin kanssa jotain makeaa. Kotona sitten riittää pelkkä sekaleipä juustopalan kanssa.