927422.jpg

Euroopan kansainvälinen maksapotilaiden järjestö ELPA ( eli European Liver Patient Association) viettää maanantaina 1.10.2007 Kansinvälistä maksapäivää. ELPA viettää sitä teemalla World Hepatitis Day. Meillä täällä Suomessa vietetään päivää ensimmäistä kertaa ja omalla kansallisella teemallamme:

863837.jpg

Pidä huolta maksasta,
                   se on elintärkeä.


Medialle on järjestetty 27.9.2007 aiheesta tiedotustilaisuus, jossa on asiantuntijalääkärin gastroenterologi Martti Färkkilän alustus maksasairauksista sekä potilaan kokemuspuheenvuoro.

Maksasiraudet ovat lisääntyneet ja koskettavat tuhansia suomalaisia. Suomessa yleisin maksasairauksien aiheuttaja on alkoholi, mutta myös ylipaino sekä siihen liittyvä rasvamaksa ja hepatiittivirukset aiheuttavat yleisesti maksasairauksia. Lisäksi on joukko tuntemattomista syistä johtuvia maksasairauksia. Myös näihin maksasairauksiin voi sairastua aivan kuka tahansa ja niihin ei voi omilla elintavoillaan vaikuttaa. Maksasairauksia voi ja kannattaa ennalta ehkäistä ja hoitaa. Maksan toiminnan tunteminen on tärkeää, jotta jokainen osaa omalta osaltaan pitää huolta tästä elintärkeästä elimestään.  Lisäksi on myös hyvä tietää, milloin on aihetta huolestua oman maksansa tilasta.

"Pidä huolta maksasta - korostuu ennalta ehkäisyn merkitys. Voit käydä Musilin sivuostolla testaamassa kuinka hyvin tunnet maksasi?

911170.jpg

Täältä näitä paitoja voi tilata.

BLOGGAAJAT PÄIHTEITÄ VASTAAN:

Lisään vielä tähän Piukusen tekemän napin..."Bloggaajat päihteitä vastaan", sillä tähän Maksapäivään liittyen myös mnä haluan viestittää omalta osaltani tätä vakavaa alkoholiongelma-asiaa eteenpäin ja toivon, että jokainen miettii tarkkaan juomistapojaan ja kuinka vaarallista alkoholi voi olla maksalle ja todella onkin sitä pitkäaikaisesti käytettynä. Ehkä joku ei kestä edes sellaista määrää kuin toiset, vaan maksa tuhoutuu helpommin alkoholin vaikutuksesta. Mistä sen tietää, mikä on sinun "heikoin lenkkisi". Ajattele ajoissa, ennen kuin se on liian myöhäistä.

933159.jpg

Itse asiassa alkoholi on hyvin harvoin aiheena maksansiirtoon. Siihen on siirtoa harkittaessa todella vahvat perusteet ja juomattomuutensa täytyy osoittaa määrätyn ajan ja moni muu seikka vaikuttaa myös päätökseen. Vaikka maksasairaudet ovat lisääntyneet ja alkoholimaksasairaudet ovat yleisin maksasairaus, niin siirtoon johtavista maksasairauksista yleisimmät ovat krooniset maksasairaudet. Maksa on niin tärkeä elin, että ilman sitä ei ihminen voi elää.

933163.jpg