Järkyttävää lukea tämän päivän Ilta-Lehdestä kuinka Kirralla tehtiin viimeiset elinsiirrot keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Elinsiirtoja ei nyt toistaiseksi tehdä mahdollisen hoitajalakon vuoksi. Suomi kuuluu yhteispohjoismaiseen rekisteriin. Siirtoelimistä on yleensä huutava pula ja kun sellainen löytyy, on toimittava nopeasti. Kirurgisen sairaalan koko leikkaustoiminta ajetaan viikonlopun aikana alas. Sitten Suomi jää tämän yhteispohjoismaien rekisterin ulkopuolelle eli Suomi ei ole nyt tässä rekisterissä mukana. Elinsiirtotoiminnassa on oltava valmius joka heti. Kymmenen viimepäivän aikana on Kirralla tehty kaksikymmentä elinsiirtoa, joka on aikamoinen ennätysvauhti.

1064727.jpg
Tehostetussa hoidossa maksansiirron jälkeen

En todellakaan haluaisi olla tämän päivän elinsiirtojonossa oleva maksasairas. Muistan vielä kuin eilisen  päivän, lähes 17 vuoden takaa, jolloin itse olin siinä asemassa eli odotin maksasiirrännäistä. Krooninen maksasairauteni oli edennyt siihen pisteeseen, että jouduin siirtojonoon. Sopivaa siirrännäistä ei vaan löytynyt. Tosin pari siirtokelvotonta siirrännäistä olisi ollut ja turhien kutsujen ja nukutusten jälkeen jouduin poistumaan kotiin odottamaan uutta mahdollisuutta. Tunsin hiipuvani pikkuhiljaa tästä maailmasta pois ja jokainen puhelinsoitto merkitsi toivoa. Äärimmäisen huonossa tilassa jouduin odottamaan siirrännäistä muutaman kuukauden ja silloin olin jo niin huonossa kunnossa, että siirron jälkeen sain vakavia komplikaatioita ja sairaalassa oloaikani venyi kolmeen kuukauteen. Näistä komplikaatioista johtuen jouduin vielä kahteen uuteen maksansiirtoon.

Voin aavistaa miltä jonossa olevista tuntuu, kun tiimalasin aika hupenee loppua kohti. Elinsiirtoryhmään kuuluu monia kymmeniä ihmisiä, joista jokaisella on oma tehtävänsä tässä suuressa operaatiossa. Itse tässä puhun lähinnä maksansiirtopotilaan kokemuksella. Hoitajat ovat erikoissairaanhoitajia, jotka ovat tähän alaan koulutettuja. He toimivat leikkaussaleissa, tehohoidossa ja potilasosastoilla. Voisin vain kuvitella, että rahallisesti ajatellen tämä tulee kalliiksi, kun mahdollisesti poitlaat menevät niin huonoon kuntoon, että tarvitsevat tehohoitoa selvitäkeen. Maksansiirtoja tehdään myös akuutin maksasairauden johdosta ja silloin maksa voi tuhoutua muutamasta päivästä - muutamaan viikkoon välisellä ajalla vieden potilaan hengen ilman maksansiirtoa. Hus:n konserin Kirurgisessa sairaalassa tehdään noin 300 elinsiirtoa vuodessa, joista valtaosa eli noin parisataa on munuaissirtoja.

Hus:n mukaan ei ole suunnitelmissa tällä hetkellä tehdä potilaiden lisäsiirtoja Ruotsiin ja Uppsalaan, mutta valmius on tehdä siirtoja tarvittaessa Tukholmassa ja Göteborgissa. Kalliiksi tämäkin tulee ja tosi ikävää jättäytyä pohjoismaisen rekisterin ulkopuolelle ja kotimaisista siirrännäisistäkään ei ole näille poitilailemme hyötyä työtaiselun aikana.

Nyt en voi mitään muuta toivoa näiden potilaiden osalta, kuin että Tehyn työtaistelutoimia ei alkaisi ja rahaa löytyisi sairaanhoitajille. Tulisi rauha maahan ja sairaille toivoa elämästä ja terveydestä. Huippukirurgia, joka pelastaa monen ihmisen hengen on rahataistelussa pistetty jäihin.

1064662.jpg
Kirurginen sairala vaikenee....mutta toivottavasti ei vaikenisi.

VIELÄ VETOAN:

1056103.jpg