Mökkilomalle lähtiessämme pakkasimme myös läppärin matkatavaroiden joukkoon. Päätarkoitus mökillä ei tietenkään ole surffailla netissä, mutta kaukana pankkipalveluista ym. tietolähteistä, sen mukanaolo selvästi rauhoittaa ja laskujen maksu ja rahatilanteen tarkastaminen sujuu luulisi sujuvan paremmin kun tietolaatikko on mukana matkassa. Näin taas kuvittelimme. Kevättalvella tuli hankittua tuo läppäri miehelle ja hän sitten tohkeissaan miettimään nettitikun hankkimista. Sopivasti kauppareissulla olikin Cittarin käytävällä jo innokkaita pojankloppeja myymässä Soneran palveluita. Pojat vakuuttivat, että sellaisella nettitikulla kyllä yhteys muodostuu mökilläkin, vaikka ei olisikaan 3G-verkossa vielä. No, nettitikku hankittiin ja tehtiin hölmöyksissämme 24kk:n sopimus. Nettitikun sai sitten matkaan euron hinnalla, vaikka oikea hinta olisikin ollut toista sataa euroa. Kuukausimaksu tuolle liittymälle oli 14,90. Kyllähän se kotona toimi, vaikka ilman sitäkin tuli koto-oloissa toimeen, sillä olihan meillä olemassa oleva Soneran langaton laajakaistayhteys. Hitaan puoleiselta yhteys oli jo tuntunut talviloman aikaan, mutta elättelimme toiveita, että pian kylilläkin yhteys palaisi paremmin, kun Soneran puhelinmyyjät vakuuttelivat että jatkuvasti yhteydet paranevat. Joku kyllä jossain vaiheessa sitten "lohdutteli", että kolmen vuoden päästä ainakin pitäisi toimia?

Ärsytyskynnys nousi huippuunsa mökillä, kun nettiin pääseminen kesti n. 20-30 minuuttia ja parhaimmillaan jopa yli 50 minuuttia. Sivulta toiselle siirtyminen oli yhtä työlästä. Päästäkseen esim. Facebookista katsomaan kommentteja, joutui parhaimmillaan olemaan netissä viisi tuntia, ennen kuin pääsi yhden sivun lukemaan ja sitten saattoi yhteys katketa tai monesti juuri kun pääsi sivustolle, niin oli aloitettava alusta, kun aikakatkaisu katkaisi yhteyden. Sivustot lataantuivat erittäin hitaasti, vaikka yhteys näyttikin "very good signal". Moni sanoi, että kyllä ne yhteydet ovat hitaampia mökillä, mutta kun vävykokelas sitten totesi paikan päällä, ettei yhteys niin hidas saa olla ja voi olla, niin päätimme ottaa yhteyttä Soneraan.

Siellä inttivät, että liikkuvan laajakaistan ei pidä toimia jossain tietyssä paikassa, vaan se on valtakunnallinen liikkuva yhteys. Totesimmekin sen jo, että yhteys liikkuu mukana, kun sitä viitsiin liikutella. Paras tapa saada yhteys ulkomaailmaan mökiltä, kun nappaa läppärin auton matkaan ja huristelee yli 30 km:n päähän kirkolle, hautausmaan parkkipaikalle, jossa lähettyvillä on Soneran tukiasema. Sieltä saa nopeamman yhteyden ulkomaailmaan. Näin matkaa taittuu verkkopankkiinkin yli 60 km edestakaisella matkalla. Soneran täti oli sitä mieltä, että vika olisi meidän "huomossa" läppärissä, joka sentään oli vasta vajaa puoli vuotta vanha ja maksoikin lähes tonnin. Vikahan ei ollut tietenkään koneessa, vaan  yhteydessä jota ei löytynyt. Meille ilmaistiin kyllä, että olemme tehneet kahden vuoden sopimuksen ja nettiyhteys toimii, kun se toimii meillä kotona. Sanoin, etten tarvitse kotona tikkua, kun laajakaista on sitä varten. Jos teemme reklamaatin, niin joutuisimme maksamaan nettitikusta n. 100 euroa kuulema ja sillähän ei tee sitten mitään sen jälkeen, jos vaihdamme esim. Elisan nettiyhteyteen, joka naapuistoissa toimii moitteettomasti. Näyttää kaikki mökkinaapuritkin sanoneen Soneran yhteydet irti ja ovat vaihtaneet parempiin yhteyksiin.

1249768693_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hautasmaan parkkipaikalla verkkopankissa sekä omilla sivustoilla asioimassa...liikuttelemassa laajakaistaa...

Someran täti ehdotti, että mieheni ostaisi erillisen antennin ja laittaisi sen katolle. Nauroimmekin, että sitten kun lähdetään liikenteeseen, niin käydään irrottamassa antenni katolta ja otetaan mukaan, jotta saadaan seuraavassa paikassa yhteys nettiin.

Kaupungissa hieman nauratti tämä Soneran mainos:

1249768925_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

"Miksi linnunkakka on valkoista" tai "Mistä avaruus alkaa"....ÄLÄ OLE ÖÖ, PIDA TIETO MUKANASI..

Hyvähän se tieto on pitää mukanaan ja liikutella läppäriä pitkin maakuntia, mutta se on sitten eri asia, että saako sen tiedon esille vai jääkö vain läppärin ja nettitikun siirtämiseksi paikasta toiseen. Pitäneekö siis maksaa turhasta vielä puolitoista vuotta eli yhteydestä, jota ei saa siellä missä tarvitsee vai tehdäkö reklamaatti, jolloin joutuisi maksamaan vähintään tuon satasen verran tuosta "lahjatikusta". Meitä ei paljoa lohduta, jos yhteys toimii jossain muualla kuin missä itse olemme ja sitä päästäätöisesti tarvitsisimme.  Ehkä pitää vielä toista vuotta maksaa "ei oosta" ja sitten vaihtaa kokonaan toiseen palvelun tarjoajaan, jolta saa vastinetta rahoilleen.

1249769518_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

"...ÖÖ...Sonera, juuri sellaisena kuin sinä haluat"....

Tätäköhän mekin halusimme eli yhteyden hautausmaan parkkipaikalta nettiin? Olisi kannattanut ensin kyllä katsella netistä itse, että minkälaiset toimita-alueet näkyvät palveluntarjoajan karttasivustoilla. Sonera ei nautä kuuluvuutta meidän mökkialueella, mutta vähätkös ne Soneran värvärit siitä välittää, jotka kauppakeskuksissa myyvät näitä palveluita. Heille on yhden tekevää se, että toimiiko nettitikku jossain, kunhan itse saavat jokaisesta asiakkaastaan sovitun palkkion. Taas meni joku lankaan.