Kesäkuun ensimmäinen viikonloppu ohi. Kävimme mökillä, lauantai satoi koko päivän. Jossakin kolkassa kuulemani mukaan on ollut jopa kaunista, mutta ei siellä missä me olimme. Kuitenkin sunntaina aurinko ihanasti pilkisteli pilvien lomasta ja ilma oli kutakuinkin kaunis ja aurinkoinen. Pikkuhiljaa alkaa kesä puutarhassa näkymään. Nyt oli omenapuiden kukat parhaimmillaan loistossaan. Pari puuta kuitenkin on niin vanhoja ja raihnaisia, että näyttänee niiden aika olleen ohi ja täytynee taas todennäköisesti kehitellä omanapuun oksista taas jotain kierrätettävää pihapiiriin. Saunan uuniin niitähän ei sovi laittaa. Uusia puita on kuitenkin tulossa. Tiedä sitten kuinka kauan niiden kasvaminen kestää, että saamme satoa. Yksi puu on ollut kahdeksatta vuotta ja pari omenaa on tähän mennessä ehtinyt tuottamaan. Joka kevät sitä sitten vain jännittää, että onkohan pupujussit pistäneet ne parhaat oksat suihinsa. Latvasta poikki ja naks. Sitten mitä jäljelle jää, niin hiiret käyvät puputtelemassa. Olen yrittänyt tunkea ainakin niiden isompien puiden oksien ja rungon väliin mieheltä napsittuja hiuksia. Siinä kuulema on jokin taika, ettei puput tykkää siten ihmisen hajusta. Tiedä sitten auttaako.

97064.jpg

kauniita ne ovat omenankukat

97070.jpg

On vain niin lyhyt aika, kun omenapuut kukkiavat

Sitten sietää vain odotella, että tulisi myös pihlajanmarjoja, että ne vihulaiset (pihlajanmarjatoukat) eivät iskisi hampaitaan meidän omenoihin. Yleensä se on joka toinen vuosi satoa ja joka toinen vuosi katoa. Ei niitä oikein viitsi mennä myrkyttelemäänkään.

Omenapuiden alle ja tienpenkalle kasvaa paljon kieloja. Siksi ei oikein henno mennä ruohonleikkurillakaan tuota aluetta leikkaamaan niin kauan kuin kauniit kukkaset kukkivat. Noukin kieloja kolme kimppua kotiin tuliaisiksi. Yhden toin äidille ja toisen tytölle sekä kolmannen itselleni. Oli niissä sen verran voimakas tuoksu, että jouduin laittamaan kolme kimppua yöksi parvekkeelle, ettei nenä mene heti aivan tukkoon.

97068.jpg

omenapuiden alusta kasvoi kielonkukkia, joten malkakkoonkin riitti poimittavaksi

Muutama vuosi sitten sain Iriksen mukuloita ja viime vuonna ehkä sitten oli ensimmäinen kerta kun jokunen Iris kukki. Nyt niitä näyttää tulevan montakin. Se on vaan harmillista, että monesti kauniita kukkia ei ehdi edes näkemään kun viikko tai pari on välissä, ennen kuin taas ehtii mökille käymään. Sitten näkyy nurmella vain kuihtuneita kukan terälehtiä. Harmillista.

97063.jpg

Irikset olivat etupäässä nupuillaan, mutta tämä yksi oli jo ehtinyt aukeamaan

Keväällä ensimmäisenä on yleensä vuohenjuuri kukassa, narsissien ja tulppaanien jälkeen. Kauniita keltaisia kukkia, jotka ovat aika helppohoitoisia ja leviävät hyvin. Keltainen kukan väri näyttää houkuttelevan kärpäsiä kovin itseensä.

97065.jpg

Vuohenjuuri on kärpäsfani tai kumminpäin tuo nyt onkaan?

97067.jpg

Tässä minun kääpiöitä ja kivikkokasveja. Nyt on sammalleimukin jo kukassa.

97066.jpg

Mikäköhän tämä sitten on? No se on meidän "juorupeili". Miksi sanuan ikkunassa sitten pitää olla tuollainen juorupeili. No siksi, että näkee saunan lauteilla istuessaan, tuleeko viraita pihaan. Yksi toinenkin tarkoitus tuolla peilillä on. Aiemmin kun meillä ei ollut sähköä, niin laitoimme lyhdyn saunan ikkunan ulkopuolelle ja silloin peilin kautta valo heijastui kahtena, joten saimme tuplavaloa saunaan. Nyt on sähköt saunassa ja lyhtyä ei tule enää käytettyä. Voihan sitä kuitenkin tunnelmoida halutessaan ja siltä varalta jos sähkö menee kesken saunomisen poikki.

Paljon mielenkiintoista näkyi mökkireissulla. Lähtiessämme pihasta, meni kymmenen metrin päästä autosta metsäsika tien yli ja katosi vikkelään metsikköön.