Tänään Palmusunnuntaina on näkynyt monilla kulmilla ilmieläviä pääsiäisnoitia. Yksi vilahti rapussa aamupäivällä, kun olin juuri menossa ulko-ovesta pihalle. Toinen tuli kadulla vastaan äitinsä kanssa, joka oli kyllä ihan "ihmisen" näköinen. Täytyy kyllä todeta, että oli aivan noidan näköinen ja jopa kulmakunnan koiratkin olivat häntä pelänneet. No, eihän se mikään ihme, sillä eihän sellaisia töttöröhattusia mustiin pukeutuneita noitia näy joka päivä, niin kaipa sitä hieman kannattaa ainakin varuiksi haukkua.
Tarjosin noidalle suklaamunia ja sain palkaksi virvontavärssyn kera vitsan.
Vielä iltapäivällä tavanomaiset noidat kävivät virpomassa ja he "virpoivat ja varpoivat, tuoreeksi ja terveeksi. Vitsa sulle ja palkka mulle". No, palkaksi saivat suklaamunia ja minä sain vitsan.

1381660.jpg
kauniita vitsoja ja ihme, jos niillä ei terveeksi tule....

Ennen vanhaan, minun lapsuudessani, ei virvottu eikä varvottu, vaan mentiin lankalauantaina pääsiäisnoidiksi. Pukeuduttiin mekkoon, essun kera ja joku vanha äidin huivi päähän ja vähän punaa poskiin ja ehkä kulmiinkin. Opeteltiin joku runo ulkoa, esim. Kirsi Kunnasta, esim.

Kissa Krumeluu,
pieni ruususuu.
Pienen pieni kissa
istuu aatoksissa.
Miettii kissa krumeluu,
missä on se suuri puu,
jossa niin kuin omenoita
kasvaa hiiren penikoita.
Puuta vain kun ravistaa,
sata hiirtä putoaa.
Niitä sitten popsimalla,
söisi pienen sienen alla
kissa Krumeluu,
pieni ruususuu.

....tai joku laulunpätkä tai vaan toivotettiin "Hyvää Pääsiäistä". Sitten naapurit halkivat säiköstään, karamellia, keksejä, hedelmiä tai vvaikkapa kolikoitakin. Kotona oli siihen aikaan vanhoja kuparisia kahvipannuja, joita sitten kiikutimme mukanamme.

1381661.jpg

Haagalaisia trulleja oli 1960-luvulla otetussa kuvassa kolme kaikenkaikkiaan, mutta kaksi jätin tarkoituksella pois, koska ehkä he ovat muuttaneet tapojaan ja eivät enään säikyttele ihmisiä, joten haluavat ehkä pysyä tuntemattomina.

Aika muuttuu, tavat muuttuu....