Nyt olen siis kotiutunut kuulokuntoutuksesta. Kuntoutusjakso oli  tosi mielenkiintoinen ja antoisa. Maanantaina mennessämme Kopolaan, emme tunteneet ketään ja tänään lähtiessämme kotiin päin, meillä oli 23 uutta ystävää. Vaikkakin tämä kuntoutus olikin huonokuuloisille eläkeläisille, johon en ikäni puolesta haluaisi samaistua, niin työkyvyttömyyteni johdosta taas kuulun siihen. Kaikesta huolimatta meillä oli äärimmäisen hauskaa ja oli joukossa toki nuorempia eläkeläisiäkin. Samat hassut jutut oli muillakin...naurettiin hassuille kuulovirheille. Tietoa tuli tuutin täydeltä eli huonokuuloisten apuvälineistä, sosiaaliturvasta, vertaistukea, huulioluvun opettelemisesta sekä viittomakielen opetuksesta. Joitan viittomiakin opimme, jota sitten leikin varjossa aamiaisella testasimme mitä jäi mieleen. Ainakin osaa sanoa, että hyvää huomenta, hyvää iltaa, kiitos, täti, minä rakastan sinua ja hei. Eiköhän noillakin viittomilla jotain hyötyä ole. Tosin ei niitä varmaan tarvitse tässä vaiheessa, mutta kiva oli käydä niitä läpi.
Majoittauduimme Kuhmoisissa Kopolassa, joka on vanha Pappila. Tosi kaunis ja rauhaisa paikka. Varmaan kesällä ihana kurssipaikkana. Ei kyllä talvisessakaan kurssissa mitään vikaa ollut.Osa porukasta majoittui vanhassa Pappilassa, kuten me ja osa oli koulutuskeskuksessa ja jokunen pääsi vanhaan aittaa, jossa oli myös loisteliaat tilat.Rantasauna oli lämpimänä parina iltana viikossa ja takkatuvalla vietimme rattoisaa iltaohjelmaa keskiviikkona ja paistelimme makkaraa yhteislaulun lomassa.Kurssikeskuksen tuntumassa kohisi koski vuolaana Ala-Karkjärveen, joten Kopolan saunarannan edustalla oli suvantopaikka ja siksi jäälle ei ollut mitään menemistä. Tosin jää näytti muutenkin vielä olevan hyvin ohutta.Torstaina retkeilimme Kuhoisten vanhaan puukirkkoon. Kirkko oli entisöity tosi kauniin väriseksi. Ihana vihreä väri ja kultaus somistivat kirkkoa. Pääsimme myös katsastamaan Kuhmoisten seurakuntakodin, joka oli siinä vieressä.Mitäkö nämä sitten ovat? Kirkossa on indikaatiosilmukka ja kuulokkeet huonokuuloisille. Näillä kuulokkeilla kuulee huonokuuloiset kirkon käynnin puheet paremmin. Varressa on katkaisin, josta saa voimakkuuden säätää ja luuri vain korvaan.Kirkkoreissun jälkeen piipahdimme tutustumassa paikalliseen Käsityökeskukseen, jossa oli myynnissä kädentaitajien tuotteita. En ostanut mitään, sillä käsitöitä kun tulee itse tehtyä. Tosin siellä oli kaikkea muutakin kaunista. Lisäksi olisi ollut luonnon väreillä värjättyä lankaa, mutta nyt piti pistää stoppi siihen, sillä Ylläkseltä ostetut langatkin ovat vielä keränä. Torstai-illalla oli läksiäis illanvietto ja pientä ohjelmaa virkistykseksi. Perjantaiaamusella vielä viimeiset oppitunnit ja sitten oli hyvästien aika ja jokainen suuntasin auton nokan tai lähtivät julkisilla kohti omia kotikontujaan. Näin mekin suuntasimme nokkamme ensin kohti Vääksyä, jossa kävimme kirppiksiä bongaamassa.Padasjoen kohdalla oli tapahtunut liukkaalla ikävä onnettomuus. Iso perävaunullinen rekka oli pyllähtänyt nurin vastaan tulijoiden kaistalle. Liikenne oli ohjattu yhtä kaistaa pitkin. Onneksi ei ketään ollut autoineen sattunut jäämään rekan alle. Täytyy olla tosi varovainen liikenteessä, sillä koskaan ei voi tietää mitä eteen tulee.

Vääksyyn siis päästiin kirppikselle. Jotain pientä tuli ostettua. Sitten suunnistimme Lahteen Vesijärvenkadulle tuttuihin kirppispaikkoihin. Netistä olin listannut mukaani Vuolanteen sivulta listan Lahden kirppispaikoista. Siellä oli nimetty kirppis Liipolan kaupungin osassa. Pohjoisella Liipolankadulla piti olla joku Lanttilan kirppis. Ei sillä kohtaa näkynyt kuin kerrostaloja. Olikohan osoite väärin vai oliko tieto tosi vanhaa. Kaikkeen siis ei pidä uskoa, mitä netistä löytyy. Netissä on siis paljon päivittämätöntä tietoa. Itse olen joskus viestittänyt tuolle kirppissivun pitäjälle, jos tiedän ettei listalla olevaa kirppistä ole enää olemassakaan. Sitten suuntasimme matkamme kohti Helsinkiä.

Näin tuli reissu taas heitettyä ja paluu arkeen taas alkaa.

Edit 1. (13.11.2007):
Viittomakielen aakkoset löytyvät ainakin täältä.
Viittomakielen sanakirja taas löytyy täältä
Kuulolaitteista tietoa taas löytyy täältä