Perjantaina suuntasimme matkamme totuttuun tapaan mökille. Pääkaupunkiseudulla oli päivällä sadellut räntää ja muualla päin Suomea jopa lunta. Matkan varrella oli havaittavissa iltapäivällä pieniä määriä valkoista lunta.

983905.jpg
"ohikiitävää..." ...eli auton ikkunasta tästä ensilumesta tuli napattua kuva. Tämä on Lahden tuntumasta.

Päästyämme mökille, ei lumesta ollut tietoakaan, mutta ilma vaikutti tuuliselle ja kylmälle. Nopeasti oli pyttyuuniin laittava tulet ja lämpöpatterit hehkuttamaan lämmintä. Alkuilta piti istua sisällä  lämpimissä vaatteissa, ennen kuin huoneen lämpö kohosi lähelle pariakymmentä astetta.

Illalla oli mukavaa poltella kynnilöitä ja aistia syksyn pimeyttä ja tunnelmaa.

983912.jpg
Kynttilän valossa...

Nukkumaan mennessä oli kyllä puettava päälle kaikki mahdollinen lämpöinen, sillä vuode tuntui kovin kylmältä sillä ulkona oli sää pakkaslukemissa. Yöllä sitten jossain vaiheessa oli uunikin jo niin kuuma ja lämpöä pirtissä, jotta oli vähennettävä hieman toppauksiaan.

Aamusella herätessämme kuului pihalta kummaa rouskutusta. Tarkempi havainto...naapuri oli aikansa kuluksi tullut puusouviin. Hän oli kuorimassa meille lipputankopuuta. Täytyy kai sitten laittaa mökille lipputanko, kun naapuri niin oli tuumannut. Sitten saimme myös puusavottaan apua. Muuten tuohon hommaan olisi miehellä mennyt koko viikonloppu. Raskasta työtä se näytti olevan. Onneksi saatiin siten puut karsittua oksista ja pätkittyä hieman pienempiin palasiin.

983920.jpg

Tässä etualalla on pätkittyjä pöllipuita ja takana on oksittuja runkoja. Havuja ja risuja on kyllä pihapiirissä aika lailla ja keväällä on lisää hommia, että saadan ympäristö siistimmäksi.

983922.jpg

Tämä paksumpi pölli säästetään hirsipöydän tasoon. Naapuri on tehnyt muutaman sellaisen pöydän ja tästä olisi tarkoitus saada meille pöytätaso kahdesta puolikkaasta.

983933.jpg

Keräilin jonkin verran männyn sekä kuusen havuja säkkiin ja vein liiteriin, jotta voidaan ehkä seuraavalla käyntikerralla tuoda kaupunkiin. Äiti haluaa varmaan havuja viedä haudalle ja näistä männyn havuista voi aina laittaa vaikkapa koristeeksi kanervien oheen tai tehdä jotain asetelmia. Olisi ollut kiva lähteä metsään kävelemään ja hakemaan puolukan varpuja ja vaikkapa puolukanmarjaisia oksiakin. Olisi kiva kokeilla jotain kranssin tekoakin.

Lauantaina saatiin kutsu lähinaapuriin kahville. Näyttää olevan jo muillakin ajatus lopettaa mökkeilykausi ja jäädä odottamaan tulevaa kevättä ja sitten paluuta takaisin mökkimaisemiin. Itsekin laitoimme mökkimme ns. talviteloille. Sunnuntai-aamusella oli vastakkaisen maitolaiturin katto ihan kuurassa ja muutenkin tuntui ilma jo aika talviselta, vaikka lunta ei vielä ollutkaan massa.

983930.jpg

Ennen talvea on monen moista hommaa mökillä. Piti kerätä pihapiiristä kaikki pikkuesineet varastoon. Koko pyhäpäivä meni touhutessa mökkiä talvikuntoon. Omenapuut piti verkottaa kutsumattomien jyrsijöiden varalta. Lisäksi keräsin havunoksia ruusujen ja bionien peitoiksi. Kienu ja pihakaluseet kootttiin ressun alle suojaan. Kuivuneet kukanvarret leikkasin kompostiin.

983931.jpg

Pihatontut katosivat pihapiiristä ja näin jäin tämä puutaide tähän tontin rajaan yksin nököttämään. Sisälläkin oli paljon touhuttavaa talven varalta. Oli kerättävä kaikki kuivaruokatarvikkeet kassiin kotiin vietäväksi. Lakanat oli tuotava pyykkiin ja muut käyttövaatteet mökiltä. Lisäksi jemmasin kaappeihin kaiken sellaisen, joka hiirulaisia voisi kiinnostaa. Pakkasin Baden-badenin pehmusteet jätesäkkeihin vaatekomeron päälle. Enää en toivoisi hiirien niihin majaansa rakentavan, kuten toissa talvena. Ostin kesällä uudet ja toivottavasti nämä säilyy tuhoilta.

983937.jpg

Lakanat toin siis pyykkiin ja jos vielä mennään mökille, niin pitänee ottaa puhtaat lakanat mukaan ja kantaa niitä edestakaisin. Enää ei ole pakko siis lähteä mökille, mutta jos ilmat sallivat, niin joutuu ottamaan mukaan vähän enemmän tavaraa, joita tuli tuotua jo kotiin.  Tyynytkin jemmasin petistä kaappiin, sillä hiiriä voi kiinnostaa kaikki tuollainen.

Iltapäivällä alkoi sataa kaatamalla vettä juuri kun olimme saaneet ulkotyöt tehdyksi ja päätin lähteä sisälle touhuamaan. Imuroin lattiat, tiskasin, sulatin jääkaapin ja kaiken laista muuta puuhaa. Toki me välillä söimmekin. Illalla lähdimme sitten kotia kohti. Oli niin ikävän syksyistä ja koleaa, sateista ja harmaata. Ei ollut paljoa fiilistä jäädä enää mökille.

Teinpä muuten jotain mökillä. Neuloin sukkien varret. Sellaista hieman koristeellista neulosta, mutta keskiviikkona menen opettelemaan kantapäiden tekoa. Jospa minäkin vielä noita sukkia innostuisin tekemään sen jälkeen. Huomenna on mummin velvollisuuksia....lapsien hoitoa tiedossa. Aamuherätys...täytyy kai mennä nukkumaan pikkuhiljaa.