Valokuvatorstain 42. kuva-aiheena on tällä viikolla kasvu:

511476.jpg

Onko hyvä vai huono asia, että oluen tuotanto ja myynti yhä kasvaa? Kasvavassa määrin on myös monet alkoholistakin johtuvat maksasairaudet....muista sairauksista puhumattakaan.

Maksansiirrostakin hyötyvät vain hyvin pieni osa alkoholikirroosiin sairastuneista. Suurin osa kasvavista maksasairauksista, johtuu muista kroonisista maksasairauksista.
Tällainen tie on erittäin raskas kulkea ja se vaatiin selviytyjältä paljon uskoa tulevaan sekä täydellistä alkosta pidättäytymistä.

Musilin lehdessä (Elinehto)ollutta tietoa "Kenelle maksansiirto?"

Alkoholimaksakirroosi

on ollut viidenneksi yleisin syy maksansiirtoihin Suomessa, siirroista noin 7 % on tehty alkoholikirroosin vuoksi. Muualla Euroopassa ja Amerikassa alkoholin käyttöön liittyvä alkoholimaksakirroosi on tavallisin maksansiirron aihe.

Kun entiselle alkoholistille tehdään maksansiirto, on juomattomuus aina ehdoton ja tärkeä edellytys hoidon onnistumiselle. Ennen siirtoon ryhtymistä arvioidaan, tarvitseeko potilas uuden maksan, parantaako maksansiirto ennustetta ja pystyykö hän olemaan juomatta siirron jälkeen. Maksansiirtoa voidaan harkita henkilölle, jonka tauti etenee vääjäämättömästi käytön lopettamisesta huolimatta.

Alkoholimaksakirroosiin liittyy usein vaikea alkoholin aiheuttama sydän- tai aivosairaus, joka estää maksansiirron.