Tuli tuossa kierrätyspuheiden lomassa mieleen, että mitenkä voisi välttyä liian pienien housujen ostoilta? Monesti ainakin kirpputoreilla ei ole mahdollisuutta tai halua kokeilla ostettavaksi aikomiaan vaatteiden kokoa missään ahtaassa paikassa. Itse olen ottanut vinkkiä aaialaisilta, joiden olen nähnyt kokeilevan housujen ympärysmittaa tähän tyyliin:

1233309.jpg

Mittaa etukäteen omien housujesi vyötärön ympärys siten, että asetat kätesi kyynärpään housujen vyötärön sisäpuolelle ja oikaiset sormesi toita laitaa kohden. Itselläni tämä väli on aivan sama kuin vyötärön mitta, mutta se voi myös vaihdella kropan mallin mukaan. Joillakin hoikilla ihmisillä kyynärmitta on isompi kuin tuo väli ja siten ei sormet suoristu mitattaessa. Tästä saa kuitenkin osviitaa ja näin on helppoa mitata oma kokoarvio housuista.

1233322.jpg

Tässä näette tämän mittani todellisuudessa.

1233330.jpg

Ehkäpä hoikemmilla ihmisillä sitten saattaa olla tuo kaulamitta suhteessa oikeampi eli housujen kaksinkertainen mitta. Itselläni se jää hieman löysäksi, koska en ole aivan niin mannekiinimittainen.

Monesti umpimähkään kirpparilta ostetut housut voivat olla kotona sovitettaessa aivan liian pieniä ja se kun sitten harmittaa, kun niitä ei voi edes palauttaa. Toinen asia mikä kannattaa ottaa huomioon housuja ostettaessa ilman sovitusta, että kannattaa tarkistaa, että onko housut ns. nuorisomallia eli lannemallia. Silloinhan tuo mainitsemani vyötärömitta ei enää pidäkään paikkaansa ja me mummo-ikäiset harvemmin haluamme enää niitä lannemallisia housuja. Muutaman kerran erehdyksen jälkeen, olen oppinut läksyni.

Yksi varma vinkki on tietenkin: kanna mittanauhaa mukanasi.