Tänään olin sitten pikakutsun saaneena ihopolilla. Eilen siis soittelivat yllätyskutsulla polille, kun ylilääkäri halusi nähdä huuleni, tuumorimeetingin jälkeen.
Tämä päivä ei alkanut muutenkaan ajatusten mukasisesti. Aamulla olin menossa pyykkitupaan, mutta harmikseni olin laittanut varauslukkoni seuraavan vuoron kohdalle, kuin oli tarkoitus. Siten piti ottaa lukko pois taulusta ja tulla likaisine pyykkeineni kotiin. En olisi muuten ehtinyt sinne vastaaonotolle.

Klikikalla pääsin pienen odottelun jälkeen vastaanotolle. Ihmettelin, että alkoivat järjestelemään tutkimuspetiä kuntoon. Lääkärin saapuessa selvisikin, että oli tarkoitus ottaa uusi näyte huulestani. Patologin vastaus ei ollut ihan yksiselitteinen, huulestani otettujen kuvien mukaan. Jotain ei täsmännyt ja siksi piti ottaa hieman laajempi uusi näyte. Edellinen näyte on varmaan ollut liian pinnallinen.

Nyt napsastiin kunnon koepala ja kolme tikkiä haavan päälle. Lisäksi jälki paikattiin harsotaitoksella, sekä teipeillä. Aika hurjan näköinen ja kun puudutusaine lakkasi tehoamasta, niin huulen pintahermot tuntuivat ikävästi sekä alahuulen alta ihoa alkoi jomottamaan.

1618540.jpg

Ala-huuli on paketissa, ainakin huomieen ja sitten voin hieman keventää teippejä osittain pois. Reilun viikon päästä otetaan kolme tikkiä pois, ellei sitä ennen ole tullut jo jotain kutsua. Ensi viikon keskivikkona soittaa lääkäri ja kertoo koepalan tulokset. Onneksi tätä ei tarvitse odotella kolme viikkoa. Ottavat näytteestä vartijasolmukekartan, josta selviää taudin luonne ja tarvitseeko sitten tehdä vartijasolmukebiopsiaa.
Mikä siis on vartijasolmuketutkimus ja miten se tehdään?  Jos kasvain lähettää etäpesäkkeitä, niin ne menevät yleensä ensin niihin vartijasolmukkeisiin. Tuo kartta selvittää onko kyse tällaisesta syövästä ja jos jotain siihen viittavaa löytyy, niin se haitallinen imusolmuke poistetaan, jotta siihen ei tulisi jatkossa ongelmaa. Jos tähän viittavaa tautia ei ole, niin sitten poistetaan vain tuo patti. Joka tapauksessa, tuumori on leikattava. ja tuon tutkimustuloksen jälkeen selviää mitä tehdään, missä tehdään ja milloin tehdään.Toimenpide tehdään, joko Ihotautisairaalassa tai Töölössä riippuen sen vaikeusasteesta.
Lääketiede on kyllä mennyt aika kiitettävästi eteenpäin, näiden syöpäsairauksienkin osalta. Taudin luonne voidaan saada hyvissä ajoin selville ja hallintaan.
Toiveikkaana jään odottelemaan vastauksia ja hoitoa.