168305.jpg

Perjantaina kävin Meilahden sairaalassa kolmen kuukauden väliaikaiskontrollissa. Maksa-arvot olivat normaalit, paitsi Alat oli yhden kymmenyksen verran koholla. Nousu voi vaikka johtua esim. mustelmasta, sanottiin. Minulta kun otettiin kesäkuussa useita ohut- ja paksuneulanäytteitä maksasta, niin sinne on voinut tulla mustelman kaltaista verenvuotoakin. Tuo nousu on niin vähäistä, ettei sillä ole mitään merkitystä. Munuaisarvoni ovat vuosien varrella olleet aina hieman kohollaan, mutta ei ole tapahtunut ainakaan huononemista asiassa, joten ei syytä huoleen. Reuma-arvot olivat edelleenkin huimassa lukemassa eli S-Rf oli 200. Keväällä pyysin tuota reumafaktoria otettavaksi, kun esiintyi kuumeilua ja olin sen vuoksi sairaalassa. Silloin epäiltiin virtsatieinfektiota, johon olin saanut antibiottia. Epäiltiin, että lääkitys oli liian mieto, joten vaihdettiin se vahvempiin lääkkeisiin. Tosin minulla oli samalla muutama nivel sormista kipeä, joten halusin että tuo reuma-arvokin kontrolloitaisiin, kun joskus vuosia sitten se oli otettu ja silloin oli n. 75. Ei siihen silloin ketään mitenkään noteerannut, sillä sanoivat ettei voi olla reumaa kun senkka on normaali. Keväällä se reumafaktori olikin 270 ja risat. Nyt oli vähän laskenut siitä, mutta vielä kovin korkea, kun normaali viitearvo on alle 14. Toki reumafaktorin kohoaminen voi nousta myös muustakin syystä, kuten vaikeasta tulehduksesta, mutta hyvä se on kai kontrolloida ettei kyseessä ole reumaa ja siten jää hoitamatta vuosikausiksi. Siitä voi olla paljon kohtalokkaammat seuraukset. Sain lähetteen Reumapolille, joten odotellaan kutsua ja sitten voidaan olla turvallisella mielellä kun taudin kuva on tutkittu.

Verenpainelääkityskin on ollut vuosia jo samana. Tuo verenpainelääkitys on sellaista hienosäätöä...pitää löytää oikeanlaiset lääkkeet, mahdollisimman vähän sivuvaikutuksia ja niillä saada hyvä verenpainetasapaino. Välillä paine nousee hyvin korkealle ja toisinaan taas verenpaine on niin alhainen, että tuntuu kuin kurkkua kuristaisi tai kävelisi maratoonin loppumetreillä. Ei ole hyvä, jos verenpaine laskeekaan niin alhaiseksi. Nyt on taas verenpaine ollut hieman ylilukemissa, joten sain kolmannen verenpainelääkkeen kokeiltavaksi. Pikkuhiljaa sitten näkee, että voidaanko luopua entisestä ja ottaa isompana annoksena uutta lääkettä. Tosin tästä lääkkeestä voi olla haittavaikutuksena yskä...sitten olisi oikeata virkayskää... virkanai puolesta (työkyvyyttömyyseläkeläinen).

Osteoporoosin vuoksi sain uuden lääkkeen eli Fosamaxin tilalle toinen lääke, johon on lisättäy d-vitamiinia lisäksi. Tämä lääke otetaan edelleen vain yhden kerran viikossa. Luuston tiheysmittaukseni näytti suhteellisen hyvälle. Selässä ei ole muutoksia pahempaan eli siinä on luustontiheys jokeenkin hyvä eli hieman keskitasoa alhaisempi, mutta ei osteoporoosia. Lonkissa oli osteopenian puolella. Tosin itselläni on ollut murtumia selkänikamissa ja voidaan kai näin ollen olla iloisia, että lääkkeestä on ollut tehoa ja toki myös liikunnastaikin. Taas syyskuussa alkaa ahkera kuntosallilla käynti.

Muuten voitiinkin sitten todeta terveeksi ja laboratoriokokeisiin kuukauden päästä, jolloin varmistetaan ettei suolat sun muut mineraalit ole laskeneet uuden lääkkeen myötä. Normaalikontrollikäynti on sitten taas kolmen kuukauden päästä.