Laitoin aamupäivällä kuva-arvoituksen blogiini. Kuvassa oli pieni osa eräästä kuvasta. Moni arveli, että kyseessä on sieni. Ehdotettiin suomuorakasta, ukonsientä, akansientä tai ukonhattua. Ukonhattu tosin taitaa olla perenna, eikä sieni.

Mökkinaapuriston asukki, joka on varsinainen metsäihminen ja poimii kesästä syksyyn kaiken maailman metsänanteja toi sienimetsästä tullessaaan tällaisen sienen. Siitä minä sitten kuvaa napsimaan. Tämä sieniasiantuntija väitti kyseessä olevan Matsutaken eli männyn tuoksuvalmuskan. Se on Japanissa hyvin arvostettu sieni ja siitä maksetaan jopa satoja euroja kilolta. Toki sieni saattoi muistuttaa paljon myös tuota suomuorakastakin. Itse olen aika huono sieniasiantuntija. Hyvä jos erotan kanttarellia vale- kanttarellistakaan.

967654.jpg

Tässä tämä arvoituksellinen sieni. Eikö muuten sienen lakissa ole kiva kuvio? Ihan niin kuin apina siinä tai joku muu kuvitteellinen eläin siinä keskellä poseeraisi. Onkohan tämä sieni todella Matsutake eli Männyn tuoksuvalmuska?

967658.jpg

Naapuri taittoi kulmasta pienen palan pois. Tosin en tajunnut haistella tuota sientä, että tuoksuuko se jollekin erikoiselle. Tämä lakki jäi nököttämään porttimme pieleen...ei lähtenyt matkalle Japaniin. :)
Jos nyt naapuri mahtaa olla ihan väärässä, niin kertokaahan ketä on ihan varma sienestä.
Tosin ne pienet Matsutaket eivät muistuta tällaista isolakkista ollenkaan, mutta netistä löytyi kyllä tämän kaltaisia yksilöitäkin.

Jos osuin oikeaan, niin kuva-arvoitus taisi siinä tapauksessa ratketa Annelin vinkillä. Kiitos kaikille kuitenkin hauskaan sienivisaan osallistumisesta.