Viikko sitten olimme mökillä ja tuli paljon sienestettyä sekä marjastettua. Ilmassa oli jo kovin syksyn tuntua. Otin muutamia kuvia näistä syksyn merkeistä. Tuntuu oudolta, että kesä on mennyt ja syksy edessä, vaikka mökkeilykautta on vielä jäljellä jokseenkin pari kuukautta ja sitten pitänee laittaa pömpeli talviteloilleen.

Metsän merkkejä:

Sieniä ilmaantuu metsään ja vain tunnettuja sieniä kannattaa poimia. Näitä karvarouskuja tuli metsätiellä vastaan, mutta itse en ole niistä innostunut.

Punainen kärpässieni on yksi syksyn merkki. Tosin niitä ei kannata poimia. Näyttää kuitenkin kelpaavan metsän elukoille, vaikka ovatkin myrkkysieniä.

Puolukat olivat jo lähes kypsiä ja aivan lähiviikkoina ne ovat parhaimmillaan. Harmi, että samaan aikaan saapuu metsiin valtaisin joukoin hirvikärpäset, jotka eivät ole sitten kaikkein parhainta seuraa. Viime viikolla jo pari sellaista yllätti mieheni, mutta minusta eivät olleet moksiskaan. Taitavat mennä hienhajun perässä, heh.

Runsas ämpärillinen tuli raapaistua rinnepaikalta, jossa puolukat olivat saaneet reippaasti aurinkoa ja kypsyneet jo punaisiksi. Nyt olisi tarkoitus lähteä katsastamaan tilannetta. Puolukoita näyttää tulevan runsaasti metsiin, ainakin meidän mökkimaaston metsissä.

Punakukkaiset kanervat ovat jo täydessä kukinassa ja koristavat tien reunuksia, lupiinien kuihduttua.

Pihlajan lehdet värjääntyvät pikkuhiljaa ja kohta ne ovat täydessä väriloistossaan. Toivoisin, että niitä ja vaahteroita kasvaisi enemmän maallakin.

Tänä vuonna näyttää omenatkin olevan paremman näköisiä, kuin viime kesänä. Nyt on pihlajanmarjoja taas runsaasti pihlajissa, niin toukat pysyvät jälleen poissa omenoista. Tosin, aika pienen kokoisia oli meillä vielä omenat. Kaipaisivat lisää vettä, kuivan kauden jälkeen. Odotellaan vielä niiden kypsymistä. Meillä on niin vanhoja omenapuita, että osasta on jo oksia kuivunut, eivätkä jaksa enää tehdä niin paljon hedelmiä.

Yöt käyvät maalla pimeiksi. Iltaa kohti tarvitaan pihavalaistusta. Viellä en ehtiinyt lyhtyjä laittaa, mutta ulkovalot valaisivat pilkkopimeää pihaa. Illalla oli tarpeen ottaa taskulamppu mukaan, pihan perälle mentäessä.

Näin se syksy taas saa.