Eilen teimme potilasyhdistyksessä askartelu-/käsityökerhossa teemana villasukkia ja opettelimme kantapään tekoa. Monilta on jäänyt sukan teko unholaan, jos sitä on edes tullut koskaan opeteltua. Eräs siirtoystäväni tuli meille opettamaan sukan kaksinkertaisen kantapään tekoa. Varret teimme kotona valmiiksi, mutta se kantalapun ja kantapohjan opettelu jäi sitten tuohon eiliseen iltaan.

994667.jpg

Tämän ohjeen löysin Jepyn blogista ja sen nimi on polvekeraidalliset sukat. Tosin en tehnyt raidallisesta langasta, vaan aiemmin ostamastani Novitan Jussi-langasta. Mallikerta vaikutti helpolta näin ensikertalaiselle. Minä tykkään pitsikuviosukista. Aiemmin Katri on tehnyt minulle Kerttu-sukat tuliaisiksi (katso postauksesta) ja nekin on hienot, mutta hieman vaikeahkot ehkä ihan ensikertalaiselle. Jossain jemma-nimisessä paikassa on mun lempparisukkien malli. Sellaiset pitsineulesukat, joiden malli on ollut joskus ET-lehdessä. Saattaa olla, että eräässä Kotiliedessä on ollut samanlaiset tai ainakin samankaltaiset sukat. Sellaisia aion kyllä vielä opetella, kunhan tämän kantapään ensin opin. Jepyn mallissa taisi olla tiimalasikantapää, mutta en aivan alkuun edes kuvitellut sellaista tekeväni.
Eilinen kerhoilta taisi mennä aivan "harakoille". Yritin parhaani mukaan opetella, mutta kun en oikein ymmärtänyt mikä siinä kantapäässä tai oikeastaan kantapohjassa oli jujuna. Ystävä neuvoi, mutta ehkä se hänelle oli liian tuttu juttu ja sitten sellaiselle joka ei ole tehnyt kuin joskus kaksikymmentä vuotta sitten tainnut sukat tai kahdet kokeilla kälyn opastuksella, niin ei sitä osaamiseksi pysty sanomaan. Jouduin virheen takia purkamaan ja sitten en enää edes tiennyt mitä piti tehdä.
Tänään sitten soitin ystävälle ja pyysin ihan "tukiopetusta" puhelimitse. Toinen taisi puhua niitystä ja toinen niityn aidasta....sitten vasta sen hokasin, että miten ne silmukat jaetaan sitä kantalappua varten. Kokeilin, että meneekö opin mukaan. Toivon, että se meni, mutta vielä pitää opetella se kiilakavennus.Kuitenkin olen jo ns. paremmalla puolella tässä neulomisessa. Voinen huokaista helpotuksesta, jos ja kun saan joskus nämä sukkani valmiiski. Siinä tapauksessa lupaan tehdä niitä jatkossakin. Jos taas menee pahasti pieleen, niin pystyttelen sitten ehkä Salomonin solmu-linjalla.

994668.jpg

Tässä molempien sukkein valmiit varret ja ensimmäisen sukkani koemielessä tehty kantapää. Kaikki pitää oppia kantapään kautta...eihän siitä muuten mitään tule. Nuo bambupuikot ovat toisessa sukan varressa vain apupuikkoina odottamassa työn jatkoa. Minun pitää ajalla opetella niillä tekemään. Ne ovat niin paljon kevyempiä kuin nämä pula-ajan puikkoni.

Oheistyönä teen sitten ystävälleni Maijalle Salomoninsolmuhuivia. Tästä piti tulla tuplaleveä omaani verrattuna. Nyt vain tuntuu siltä ettei Korialta ostettu lanka riitäkään. Pistin Maijan hankkimaan lisää lankaa. Vielä olen luvannut tehdä vanhasta rosasta eräälle pikkuneidille myös huivin. Siihenkin tarvitaan ehkä lisää lankaa. Oli hieman vaikeaa arvioida langan kulutusta, kun nämä mallit ovat eri kokoa kuin aiemmin tekemäni ja toisesta langastakin.

994670.jpg

Tässä vaiheessa ollaan punaisen Salomonisolmuhuivin kanssa. Se on virkattu kolmosen koukulla punaisesta Novitan Rose-mohairlangasta. Tähän mennessä on kulunut toista kerää lankaa.
Huomenna menen polille ja tätä on ehkä hyvä tehdä odotellessa vastaanotolle menoa, jos aika sallii.