107068.jpg

Maasta se pienikin ponnistaa

Kissankello kasvaa tontin rajalla, aivan maantien varressa. Siinä ei ollut muuta kasvualustaa kuin soraa ja asvaltin reunustaa. Ihme, ettei ole jäänyt auton renkaiden yliajamaksi. Pieni väripilkku harmaassa massassa.

107073.jpg

Lupiineja mökin maantiepenkassa

Useamman vuoden ajan olemme toivoneet lupiineja maantiepenkkaan. Olemme yrittäneet viljellä siemeniä, kun naapureiden lupiinit ovat kuivuneet ja niistä napsittu siemeniä. Nyt alkaa meidänkin tontin edustalle niitä ilmaantumaan. Nättejä kukkiessaan. Puutarhaan ei kuitenkaan niitä kannata laittaa, sillä kuulemani mukaan leviävät niin, että on hankala saada pois jos oikein villiintyvät. Tuossa tien laidassa ei ole haitaksi.

107076.jpg

koiranputket valtaavat puutarhani

Tämä on jokakeväinen harrastus nyhtää näitä koiranputkia marjapensaiden ja omenapuiden välistä. Voisihan toki alueen ajaa ruohonleikkurilla, mutta kun ensin siinä kukkivat kielot, joita ei tietenkään voi turmella. Sitten alkaakin jo ahomansikat kukkimaan ja akilleijat sekä varjoliljat. Voisi kai nekin siirtää jonnekin, mutta hankalaa hommaa ja tämä kun on sopiva kasvupaikka. Siksi olenkin tuumaillut, että anna kaikkien kukkien kukkia, kukkia vaan. Tosin on nuo rikkakasvit, kuten koiranputki. Sitä yritän hampaat irvessä repiä juurineen, mutta yleensä siihen jää sitten pitkä tikku ja revipä sitä sitten maasta. Nokkosetkin työntyvät villinä kukkien lomasta. Ajattelinkin, että hieman voisi edustaa ajaa koneella ja taustalle jättää varjoliljoja ja akilleijoja kukkimaan vaikkakin niitä marjapensaita siinä vierellä on.

107077.jpg

Olisiko tuo sitä tulikellukkaa vai mitä lie ja kulleroa vierellä

Keväällä kukkii vuohenjuuren jälkeen tämä oranssi kukka. Olisiko se sitä tulikellukaa vai mitä lie, minä noita kaikkia kukan nimiä niin perusta, kunhan kukkii. Sitten on keltaista kulleroa rinnalla. Pirteäää väriloistoa puutarhaan.

107078.jpg

mummon pelargoniat

Saimpa vihdoin ja viimein vietyä ne palakuut mummonmökin ikkunalle. Tosin vielä eivät rehoita niin kauniisti, kun joutuivat hämyssä olemaan kotiparvekkeella ennen maalle pääsyä. Muutama unakarinsireeniikin on aluillaan mökin päädyssä. Odotellaan niiden kasvamista.

107079.jpg

Iriksien kuihduttua, alkaa siperian kurjenmiekka kukkimaan

Ensimmäistä kertaa nämä siperian kurjenmiekat kukkivat pihamaallamme, vaikka ovatkin olleet mullassa jo lähes kymmenen vuotta. Ovatpa hehkeän sinisiä.

107080.jpg

humalaportti on portti puutarhaamme

Tämä portti jakaa piha-alueen ja autopaikan. Mielestäni autot eivät kuulu mökillä oven eteen, vaan pihapiirin voi rauhoittaa ja siten voi kukkiakin laittaa aivan minne haluaa. Puiset aitaukset ovat irrotettavia, joten talvisaikaan ne voidaan nostaa syrjään. Noihin kukkalaatikoihin laitan loman alussa kukkia kaunistukseksi. Syksyllä humalaportti saa kauniit käpynsä koristeeksi.

Tässä jaoin kanssanne hieman kesäkuista puutarhaani.