Olette varmaan ihmetelleet, että minne katosin? Torstaista lähtien on ollut vähän hiljaista blogirintamallani. Ensinnäkin syy hiljaiseen torstai-päivään johtui muista hommista ja iltapäivästä olinkin hieman blogipimennossa. Tosin mielentilani oli silloin hieman kiukkuinen ja tätä postausta olisin halunnut päästä heti kirjoittamaan....arghhh...Torstaina ei Sonera yhdistänyt nettiin, enkä myöskään sähköpostejani päässyt lukemaan. Soittelin sukulaisille ja kyselin, että onko heillä ongelmia...ei ollut. Vaihtoehtoiksi jäi, että omassa koneessa voi olla viallinen modeemiyhteys tai Soneralla tökkii. Yritinkin soitella palvelunumeroon, josta kuulin tiedotteen, että jotain vikaa on havaittu ja sitä parhaillaan korjaillaan. Vielä aamu neljältäkään ei ollut vika korjaantunut. Perjantai-aamusella kahdeksan aikaan havaitsin, että nettiyhteys toimii jälleen eli koneeni ainakin on kunnossa. Vuorokauden verran siis yhteys Soneraan on ollut poikki. Perjantaina en sitten ehtinyt kirjoittamaan mitään, kun kiiruhdin jalkahoitoon ja sitten mökille iltapäivällä.

Nyt siis asiaan. Torstaina päätin toimittaa Munuais- ja maksaliiton ( eli Musilin) Maksapäivää koskevan esitekamppanjani. Posti-Patehan toi muutama viikko sitten minulle muutaman julisteen, jossa kerrottiin, että kansainvälistä maksapäivää vietetään maanantaina 1.10.2007. Näitä julisteita on tarkoitus jakaa sairaaloihin, terveyskeskuksiin sekä apteekkeihin ym. paikkoihin.
Käväisimme äitini kanssa ensin lahjaostoksilla ja sitten poikkesimme samalla matkalla Malmin Terveysasemalla. Suuntasin kulkuni kohti vahtimestarin työpöytää, joka oli remontoitavan terveysaseman ala-aulassa. Ympärillä oleva tila oli pussitettu muovein ja suljettu varsinaiselta toiminnalta. Tähän terveysasemaan kun tullaan yhdistämään Pukinmäen terveydenhoitopalvelut remontin jälkeen. Kyselin vahtimestarilta, että mihinkähän voisin asettaa kyseisen julisteen, joka viittaa kansainväliseen maksapäivään parin viikon päästä. Vahtimestari osoitti seinää ala-aulassa ja tilassa ei ollut mitään muuta toimintaa remontin vuoksi, kuin verenpainemittauksen itsehoitopiste. Tuumasin, että eihän tämä plakaatti täältä ketään tavoita eli olisiko mahdollista saada se näkyviin johonkin julkisempaan paikkaan, kuin remontin keskelle tyhjään tilaan. Minut ohjattiin hoitajien pakeille. Esitin asiani ja hoitajat tuumasivat, että seinille ei saa laittaa mitään ja ilmoitustaululle ei mahdu, joten vähissä on paikat. Kysyinkin, että jos yläkerrassa on toimintaa, niin voisiko siellä olla paremmin tilaa.
Suuntasin kulkuni kohti kerrosta ylemmäs. Siellä tutkin ilmoitustauluja, jotka olivat jo täynnä muita prosyyrejä. Seinillä oli monen moisia esitteitä ja julisteita. Yläkerran hoitajat taas tuumasivat, että seinille ei saa laittaa, vaikka siellä kyllä seinillä olikin muita esitteitä. Hoitaja kuitenkin teki tilaa eräälle ilmoitustaululle esitettäni varten, vaikka paikka taisi olla ns. lastenneuvolan puolta. Mietinkin, että kyseessä on kansalaisten terveyden edistäminen ja puolesta puhuminen, mutta yhteistyö terveydenhuoltoon liittyvien potilasjärjestöjen kanssa ei näytäkään olevan niin saumatonta.

Suuntasimme kulkumme Malmin sairaalaan. Sisääntuloaulassa ei ollut vahtimestaria paikalla, joten suuntasin kulkuni poliklinikan vastaanottoon. Siellä vastaanottovirkailija kehoitti menemään vahtimestarin pakeille asiasta. Huomasin luukun vieressä ison infotaulun, jossa oli runsaasti tilaa. Kyselin vikailijalta, että jospa siihen saisin tuon plakaattini laittaa. Onneksi lupa irtosi ja tarvittavat nupitkin sain esitteen kiinnittämistä varten. Tämä yhteistyö sujui melko saumattomasti.

Jatkoimme matkaa Malmin apteekkeihin. Ensinnäkin menimme yksityiseen vanhaan apteekkiin. Lupa irtosi esitteen laittamsita varten, mutta vain tuulikaappiin, kun muualle ei voi laittaa. Siihen ikkunaan sitten teippasin tuon maksapäivän julisteen.

Vielä oli suunnattavana matka Yliopiston Apteekkiin, josta minulla oli kyllä jo ennakkoaavistus. Kysyin apteekin kassalla istuneelta myyjältä, että voivatko he laittaa tällaisen esitteen seinälleen? Myyjä meni kyselemään asiasta proviisorilta ja palasti kielteisen kannan kanssa. Heidän seinilleen ei voi laittaa mitään esitteitä. Selitin, että tämä on terveydenhuoltoon littyvää, mutta heillä kun ei ollut asiaan liityvää paikkaa järjestöjen esitteille. Lähdin vähin äänin apteekista ja kylmän rauhallisesti...kansalaistottelemattomasti...asetin juhlisteen teipillä liikekeskuksen käytävän seinään, apteekin viereen ja viinakaupan vastapäätä huomioitavaksi:

863549.jpg

Olin kyllä hieman raivoissani asiasta. Jatkuvasti saa lukea asioita viinan vaarallisuudesta ja siitä, että jotain pitää tehdä asialle. Kuitenkaan ne tahot, joita asia koskee eivät ota mitään kantaa siihen eli terveyskeskukset eivätkä liioin apteekitkaan. Yliopiston apteekki kerää kanta-asiakkaita ja tarjoaa palveluitaan, mutta terveydenhoito ei heitä kiinnosta tässä määrin. Tosin on ymmärrettävää, että jos ihmiset pitävät terveydestään huolta, niin lääkkeitä ei tarvita sairauden hoitoon ja se taas on apteekin tuloista poissa.

Perjantain Uutislehti 100:ssa kerrottin, kuinka "Yhä useampi syrjäntyy tai sairastuu alkoholista". Alkoholin käytön ongelmat ovat kasvaneet vuoden aikana  ja kasvu jatkuu edelleen. Alkoholikuolemien määrän arvioidaan lisääntyvän ja myöteistä käännettä ei ole näköpiirissäkään. Terveyden edistämisen keskuksen julkistamaan Päihdebarometri 2007:ään vastasi yhteensä 136 kunta- ja järjestöjohtajaa. Päihdebarometrin mukaan lastensuojelun kusannuksia syntyy entisestään lisää alkoholinkäytöstä. Ongelmat ovat kasvaneet niin näkyiksi, että kunta- ja järjestöjohtajat ovat heränneet vaatimaan pontevasti ennaltaehkäisevää päihdetyötä.

Näin huomioiden ongelma olisi yhteinen asia, johon tulisi puuttua ehkäisevästi monella saralla. Itse jäin miettimään, että mikä maksaa vaivaa tuon julisteen esilletulon laittamisen suhteen, kun tarvitaan vain 1/4 neliön tila seinästä yhtä esitettä varten parin viikon ajaksi. Jospa se laittaisi edes yhdenkin ihmisen ajattelemaan maksaansa ja sen tärkeyttä. Toivottavasti tuo juliste edes viinakaupan vastapäätä herättää pinoista omantunnon pistosta ja joku jättää sen perjantaipullonsa ostamatta.

911170.jpg
kuva on täältä.

Olisihan se hienoa, että voitaisiin kaikki pitää tällaista Muslin perhe- ja nuorisotoimintaa tukevaa t-paitaa päällämme. Tällaisia paitoja voi tilata täältä.

Toki on sitten myös niitä muita maksasairauksia, joihin ei alkoholilla ole mitään tekemistä. Kuka tahansa ja missä tahansa, voi koska tahansa sairastua maksasairauteen...elintavoistaan huolimatta. Lisää asiasta 1.10.2007 Muslin nettisivustolta.