Muutama viikko sitten, toi eräs mies naapuritalostamme meille pakastettua molvaa paketin. En ollut koskaan aiemmin kuullutkaan sellaisesta kalasta. Se on turskan sukulainen ja sitä pyydetään pohjoisessa Norjan ja Ruotsin merivesistöistä. Se elää pohjavesissä, 100-400 metrin syvyyksissä. Molva on tuskan sukulainen ja sitä käytetään nykyään paljon livekalana. Wikipediassa lisää movasta.

Kalan pituus on yleensä alle metrin, mutta suurimmillaan se voi kasvaa 2 m:n ja 45 kg:n mittoihin.

Näin taantuma-aikana pitää välillä kurkistaa pakasteeseen, mitä sieltä löytyy ja tänään osui silmiini tuo paketti. Päätin tehdä siitä tämän päivän ruoan. Kalapalat olivat aika isokokoisia, joten ajattelin tehdä niistä mantelikalaa, kun sopivastai Ruoka-Pirkassa oli ohjekin siihen. Käytin sein tilasta tuota molvaa, vaikka siinä jokunen ruoto olikin vielä jäljellä.

MOLVASTA MANTELIKALAA

Naapuristossa asustaa kovia kalamiehiä ja näemmä ovat käyneet Norjan puolelta pyytämässä tätä arvostettua kalaa. Tässä ensikontaktini tuohon molvaan. Vaaleampaa näytti olevan kuin turska tai seitikala.