1064466.jpg
Meilahden sairaala remontin kourissa

Sen verran nuo ensiviikon lakkotouhut alkoi stressaamaan, että ajattelin tänään jo mennä labrakokeisiin maanantain sijasta. Aamulla aikaisin oli tarkoitus soittaa sairaalan polille ja kysellä voinko tulla jo tänään labraan ja hieman myös lakon vaikutuksista laboratorion toimintaan. Polilla on soittoaika potilaille klo 8-9 välisenä aikana. Heti tasalta  yritn soittaa, mutta ei numerossa ketään vastannut. Aikanai yritettyäni valitsin keskuksen numeron ja keskus sanoi, että polin hoitajat ovat palaverissa. Just joo....soittoaika on  yksi tunti, jolloin ei vastata puhelimeen. Pyysin yhdistämään laboratorioon. Selitin tilanteen ja kysyin voinko tulla tänään ja miten voin varmsitaa pääseväni tiettyyn kellon aikaan näytteidenottoon. Siinä hoitaja pähkäili, että voiko hän siirtää maanantain näytteitä tälle päivälle.Aikaisemmin polilla käydessäni sanoivat, että voin tulla jo perjataina labraan, kun sanon että kyseessä on maanantain pyynnöt. Lopuksi sain siunauksen, että voin tulla tänäänkin.
Lähdin hyvissä ajoin matkaan ja kun kulkuyhteydet sopivat hyvin yksiin. Onneksi ei sairaalassa ollut tungosta labrassa ja pääsin sisälle pian, mutta tuntia liian aikaisin. Lääkepitoisuuden otolla on tarkkaan rajattu aikansa eli 12 tuntia edellisestä lääkkeiden otosta.Tosin aamulla soitettuani hoitaja olikin siirtänyt vain D-vitamiinikokeen tälle päivälle. Piti selvitellä labrassa, että on tarkoitus otattaa kaikki maanantaille määrätyt kokeet, eikä vain sitä yhtä vitamiinikoetta. Samoin selviteltiin, että voiko lääkepitoisuusnäytettä ottaa tunniin etuajalla. Lopuksi hoitaja soittoyritysten jälkeen otti näytteet ja kirjasi ylös, että on otettu etuajassa. Tosin mietin, että eihän sairaalassakaan osastolla olevat potilaatkaan elä ihan sen aikataulun mukaan, kun lääkkeet annetaan tiettyyn aikaan ja labra tulee omia aikojaan. Ei silloinkaan näytteenotot toimi aivan tasan oikeaan aikaan.
Pääsin ajoissa jatkamaan kotimatkaani. Taas toimi tosi hyvin poikittaisliikenne ja kolmella kulkuneuvolla pääsin puolessa tunnissa sairaalasta omalle terveyskeskukselle, joka on toisella puolen kaupunkia.

Tällä viikolla sanottiin influenssarokotetta jaettavan jonotuksella. Olin varautunut siihen, että terveysasemalla on suuret jonot, jos ensi viikolla alkaa hoitoalan lakko ja irtisanoutumiset. Olin jo etukäteen varannut ajan hoitajalle torstaiksi, mutta en halunnut ottaa siitäkään riskiä, joten päätin hoitaa tänään tämänkin pois alta. Muuten olisi mahdollista, että olisin jäänyt kokonaan ilman tätä rokotetta.
Nyt on siis huoli näistä rokotuksista ja labroista takanapäin. Enää on edessä maanantaille käynti jalkaterapeutilla ja toivottavasti se hoituu normaalisti.

On tämä tottavieköön aikamoista touhua. Ensi viikolla, jos Tehyn lakko alkaa, niin kysymäni mukaan Meilahden labrassa on näytteiden vastaanotossa ainoastaan yksi tai korkeintaan kaksi näytteidenottajaa. Tämä tietää kyllä kaaosta, uskoisin. Käyhän sen kokoisessa sairaalassa varmaan lakosta huolimatta paljon potilaita, kun siellä on normaalisti n.30 osastoakin ja lukuisia eri poliklinioita. Sääliksi käy kyllä sitä labrahoitajaa, jonka pitää selvitä siitä touhusta yksin.