Viikonlopulla mökillä tuli kuvattua vähän kaikenlaista, kuten suomalaista puuta eri muodoissa.

1554956.jpg

Mökillä kasvaa paljon koivuja ja haapoja. Haapojen havinaa on mukava kuunnella hiljaisena kesäpäivänä. Jossain vaiheessa täytyy varmaan hieman harventaa. Nyt muutamassa puussa on linnunpönttö ja harmaasiepot ja tiaiset rakentavat kilvan pesiään niihin.

1554973.jpg

Muutaman tällaisen koivun bongasin tallustellessmme maantiellä. Onkohan tuo sitä koivunmahlaa?

1554983.jpg

Huoltoaseman kupeessa näin tällaisen koivun. Oikeastaan se oli taideteos....varsinaista tilataidetta.

1555010.jpg

Tässä taas eräänlaista maalaistilataidetta, jonka löysimme metsän reunasta kävellessämme. On tainnut metsuri löytää oikein aarteen ja laittanut sen kannon päälle komistukseksi.

1554988.jpg


Tämä koivu taas oli täynnä kaiken kokoisia kääpiä. Kääpähän on puun lahottajasieni ja näyttikin koivu olevan keskeltä poikki.

1555035.jpg

Nämä rungon puolikkaat ovat jäetetty syksyn aikaan, hakkuun jäljiltä kuivumaan. Tarkoitus olisi saada niistä jossain vaiheessa naapurin avituksella hirsinen pihapöytä ja täytyy vielä valikoida penkkipuut kaadettujen puiden joukosta.

1555039.jpg

Lautoja tehdessä voi jäädä näitä rungon laitoja, joista saa vanhan aidan kaltaisia vinoaitoja. Tällainen aita miellä rajaa takatonttia, jotta hirvikanta ei ihan piha poikki taapertaisi. Tosin nyt alkaa tukipuut hieman lahoamaan, joten nekin kannattaisi ehkä uusia.

1554996.jpg

Omenapuuhan on sellaista kovaa puuainesta, ettei se pala tulessakaan. Tämä omenapuun oksista tehty kaariportti on monta vuotta vanha. Jossain vaiheessa oli aika karsia vanhan omppupuun oksia ja mietin mitä niistä tekisin. Vuoden verran kuivattelin oksia huussin vieressä ja sitten kuorin puuosan kuoret pois. Mietittiin, että mitäköhän tilataidetta niistä saisi aikaiseksi ja tällainen oli lopputulos. Tuossa reunustalla kasvaa köynnösruusua, mutta aika hitaasti se on lähtenyt kapuamaan. Nyt näyttää olevan jo aika hyvin juurtunutta, joten toivottavasti sen nähdään vielä kukkivankin. Portin tynkäoskilla roikkuu pari kiinalaista valurautalyhtyä sekä koristeena oleva lintulauta.

1555007.jpg

Puustahan tehtiin ennen talot, talojen lattiat....kuten meidänkin mökissä on jo yli 50 vuotta vanhat puuosat. Ennen vanhaan tehtiin myös käsitöinä penkit, pöydät ja kaapitkin. Meidän pirttipöydän penkit ovat ties kuinka vanhat. Tämä penkki on pöydän mittainen, mutta pidempi penkki on ehkä noin nelisen metriä pitkä. Ei sitäkään oikein henno mennä sahaamaan.

Mitäs sitten kun meillä ei enää ole puuta?