Ajattelin laittaa tänään teille kuusien latvakasvustoista hauskoja kuvia, joita olen kuvaillut kesän - syksyn aikana.

"Sen kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto"...sanotaan suomalaisessa sananlaskussakin.

Usein autossa istuskellessa pelkääjän paikalla tulee tutkineeksi ohikiitävää ympäristöä. Samoin luonnossa liikkuessa, joskus jopa ihan vahingossa, huomaa kuusen, jonka latvakasvusto on jotenkin häiriöitynyt. Kuusissa on varmaan joku tauti, joka muodostaa kasvuston virheellisen kasvutavan. Tällaisia kuusia on tullut tänäkin kesänä vastaan ja viime viikolla bongattiin aivan kotipihan lähistöltä yksi tällainen kuusi. Ihmeteltiin, että emme ole sitä aiemmin huomanneet, vaikka huoneen ikkunasta siihen on lähes esteetön näköala.

1024906.jpg

"Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto."

Tämä kuusi on ehkä katkennut joskus ja lähtenyt tekemään uutta kasvustoa sivusta eli latvakasvusta on kasvanut uusi kuusi tuohon viereen. Aika hassun näköinen. Siitä latvastahan voisi saada vaikka jouluuusen.

1024918.jpg

"Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa".

Mökkimatkan varrella kasvaa tällainen latvakuusi, jonka latvaosa on aivan tiheää kasvustoa täynnä. Siihen kiinnitimme sattumalta tänä kesänä huomion, vaikka se on ollut siinä ehkä vuosiakin tuon näköisenä. Mistäköhän tämä kasvusto johtuu?

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisempänä nappasin tänä syksynä Lahden moottoritien varresta tämän kuusikuvan:

1024944.jpg

"Näin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan"

Tämä kuusi on mökkimatkan odotettu kohde, varsinkin silloin jos on lapsivieraita kyydissä. "Katso, tuossa on se pallokuusi!" tai " Missä se pallokuusi on, joko ollaan ajettu sen ohi"?
Veikkolassa päin joskus ajeltuamme, olen nähnyt vastaavan pallokuusen. Aika hauska tuo pallon muotoinen kasvusto kuusen latvassa. Jotain sekin kielii....

Bongalkaapa tekin hauskoja kuusia tai muita puita. .) Niin kauan kuin on vielä jotain bongailtavaa. Paljon on jo puustoa avohakattu ja lisää näytetään hakattavan. Kuinkakohan kauan menee, että ei ole enää marjastus- ja sienestyspaikkoja olemassa, kun metsät katoavat?